Rusija

Ukrajina predložila rezoluciju o miru; Nebenzja poručio: Prihvatite beloruske amandmane

Belorusija između ostalog traži da se uklone odredbe koje Rusiju smatraju odgovornom za početak sukoba i pozivaju je da povuče svoje trupe iz Ukrajine
Ukrajina predložila rezoluciju o miru; Nebenzja poručio: Prihvatite beloruske amandmane© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Ukrajina je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predstavila predlog rezolucije kojom poziva na mir i povlačenje Moskve, a ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitro Kuleba naveo je da "uz međunarodnu podršku, Ukrajina može da povrati svoj teritorijalni integritet i poštovanje Povelje UN".

On je u obraćanju Generalnoj skupštini, predstavljajući rezoluciju nazvanu "Principi koji su u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini", rekao da se ne sme kršiti princip teritorijalnog integriteta i da će "svet uroniti u haos ako se dozvoli menjanje granica silom", prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

Ukrajinski diplomata je naveo da se i godinu dana nakon početka Specijalne vojne operacije "Ukrajina efikasno brani od mnogo jačeg neprijatelja". Zato apeluje na poslanike da pokažu podršku, jedinstvo i solidarnost i da, kako on kaže, "dokažu da se zalažu za Povelju UN".

Šef diplomatije Ukrajine je istakao i da su neki od prisutnih u sali u Generalnoj skupštini UN i dalje voljni da budu prijatelji i sa Ukrajinom i sa Rusijom, samo da bi bili sigurni da će se sukob završiti što pre, sa bilo kojim ishodom.

"Problem je što u ovom ratu ne postoje jednake dve strane. Postoji agresor i žrtva. Razumem da još postoje neke zemlje koje ne žele da stanu na stranu Ukrajine iz raznih razloga. Ali ne radi se o tome. Radi se o tome da se stane na stranu Povelje UN, da se stane na stranu međunarodnog prava. Radi se o stavljanju na stranu rezolucija Generalne skupštine UN. Ovo su naša zajednička pravila. I svi smo zainteresovani da ih podržimo. Sa izuzetkom Ruske Federacije koja smatra da pravila za nju ne važe i postoje samo da bi se kršila", rekao je Kuleba, navodi Ukrinform.

Ruska strana međutim smatra da rezolucija koju su podneli Ukrajinci neće doprineti prelasku na "mirno rešavanje protivrečnosti između Rusije i Zapada", pa je tako stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pozvao na usvajanje beloruskog amandmana na taj dokument.

Nebenzja je rekao da je "potrebno podržati uravnotežene amandmane" koje je predložio Minsk.

"Ako oni ne prođu, a dokument ostane jednostran i nepovezan sa stvarnošću kao što je to sada, ohrabrujemo sve da glasaju protiv ovog nacrta rezolucije", saopštio je ruski diplomata.

Amandmani koje je Belorusija predložila na nacrt rezolucije o Ukrajini objavljeni su na sajtu UN neposredno pre početka sednice, prenosi TASS.

Minsk predlaže da se iz dokumenta uklone odredbe koje Rusiju smatraju odgovornom za početak sukoba i pozivaju je da povuče svoje trupe iz Ukrajine što je pre moguće. Amandmani uključuju poziv na mirno rešenje putem pregovora, kao i zabranu isporuke oružja Kijevu.

image