Rusija

"Blumberg" priznao: Moskva prodaje naftu po cenama višim od ograničene

Novo istraživanje osporava tvrdnju da ograničenja cena uspešno umanjuju prihod Moskve
"Blumberg" priznao: Moskva prodaje naftu po cenama višim od ograničeneGetty © Sean Gallup / Staff

Ruske naftne kompanije su u nedeljama nakon nametanja ograničenja cene zaradile daleko više novca nego što se prvobitno mislilo, rekla je grupa stručnjaka za "Blumberg".

Novo istraživanje "Bluberga" osporava tvrdnju da ograničenja cena uspešno umanjuju prihod Moskve.

Ruska nafta je, četiri nedelje nakon uvođenja ograničenja, u proseku dostigla cenu od 74 dolara po barelu, pokazali su proračuni stručnjaka sa Instituta za međunarodne finansije Kolumbija Univerziteta i Univerziteta Kalifornija.

Cena je, dakle, bila za otprilike četvrtinu iznad praga od 60 dolara po barelu koji je G7 nametnula u decembru 2022.

Njihov rad se zasnivao na analizi podataka na nivou carinskih faktura za četiri nedelje nakon uvođenja ograničenja.

"Iznenađujući podatak je da se značajan udeo ruske sirove nafte prodaje znatno iznad nivoa cene od 60 dolara po barelu", rekli su autori.

Izvoz nafte iz luka na Tihom okeanu u ključne destinacije poput Kine bio je još skuplji – u proseku 82 dolara po barelu, pokazalo je istraživanje.

Zapad je, kako se navodi, nametnuo ograničenje cene nafte kako bi oslabio rusku ekonomiju, istovremeno zadržavajući rusku naftu na globalnom tržištu. Gornju granicu je, piše "Blumberg", između ostalih, promovisalo i Ministarstvo finansija SAD.

Rusija, koja oko trećine svojih budžetskih prihoda dobija od industrije nafte i gasa, izmeniće način na koji se obračunava porez na naftu.

Kako prenosi "Blumberg", očekuje se da će promene koje je predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio ranije ove nedelje doneti 660 milijardi rubalja (8,7 milijardi dolara) ruskom budžetu ove godine.

image
VV inauguration
banner