Ekonomija

Ruska nafta stiže do Indije: Da li će Zapad odoleti?

Kompanijama sa Zapada je zabranjeno da učestvuju u trgovini ruskom naftom, čak i ako je namenjena Indiji ili Kini, zemljama koje ne priznaju zapadno ograničenje cene
Ruska nafta stiže do Indije: Da li će Zapad odoleti?www.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Rusija će zadovoljiti potrebe Indije za naftom po tržišnoj ceni, rekao je Rojtersu izvršni direktor najveće ruske naftne kompanije "Rosnjeft".

U decembru prošle godine Grupa sedam, Evropska unija i Australija zabranile su kompanijama sa Zapada da učestvuju u trgovini ruskom naftom, uključujući tu osiguranje i transport, ukoliko je cena barela sirove nafte iznad 60 dolara. To važi čak i ako je nafta namenjena Indiji ili Kini, zemljama koje ne priznaju zapadno ograničenje cene.

Rusija se u međuvremenu okrenula dalekoistočnom tržištu, pa postala i najveći dobavljač nafte Indiji, zamenivši Irak.

Na pitanje da li će Rusija dati dodatni udeo kompaniji "ONGC Videš" ili drugim indijskim preduzećima u okviru svog projekta "Sahalin 1", izvršni direktor "Rosnjefta" Igor Sečin je rekao da odluka o tome leži na ruskoj vladi.

"Sahalin 1" bio je ugrožen pošto je američka kompanija "Ekson mobil korp", koja je imala skoro trećinu udela u pomenutom projektu, odustala od učešća u njemu. Međutim, Rusija je potom osnovala novu kompaniju kojom upravlja podružnica "Rosnjefta" a koja je preuzela prava investitora na ovom naftno-gasnom projektu umesto američke korporacije. U toj novoj kompaniji indijski i japanski investitori imaju udela.

Rusija je prošle godine odobrila zahteve "ONGC Videš", prekomorske investicione podružnice državne kompanije za naftu i prirodni gas (ONGC.NS), i "Sahalin ojl end gas development co" (SODECO), konzorcijuma japanskih firmi, da zadrže svojih 20 odsto, odnosno 30 odsto udela u projektu "Sahalin 1".

image