Ekonomija

Cene nafte rastu i pored sve veće kineske potražnje za crnim zlatom

Dok su strahovi od recesije dominirali tržištem prošle sedmice, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol je istakao da potražnja iz Kine ostaje ključna na temu rasta cene nafte
Cene nafte rastu i pored sve veće kineske potražnje za crnim zlatom© Tanjug/AP Photo/David Goldman, File

Cene nafte su u ponedeljak, 6. februara, porasle nakon što su prošle nedelje pale za osam odsto, što je bila najniža vrednost u periodu od više od tri nedelje. Promena je posledica zabrinutosti da bi sporiji rast u velikim ekonomijama mogao da ograniči potrošnju goriva i nadjača znake oporavka potražnje u Kini, koja je vodeći svetski uvoznik nafte, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu "brent" porasli su za 32 centa, ili 0,4 odsto, na 80,26 dolara po barelu, dok su fjučersi na naftu WTI porasli za 22 centa, ili 0,3 posto više, na 73,61 dolar.

Prošle sedmice pad od tri odsto na nafte WTI i "brent" usledio je nakon procena da će Federalne rezerve SAD nastaviti da povećavaju kamatne stope, što pak podstiče dolar. Jači dolar obično smanjuje potražnju za naftom vezanom za tu valutu od kupaca koji je plaćaju drugim valutama.

Dok su strahovi od recesije dominirali tržištem prošle sedmice, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol je istakao da potražnja iz Kine ostaje ključna na temu rasta cene nafte.

IEA očekuje da će Kina potraživati bar polovinu ovogodišnjih svetskih potreba za crnim zlatom imajući u vidu tamošnje sve veće potrebe za mlaznim gorivom.

Birol je istakao i da će kineske potrebe uticati na eventualno preispitivanje odluke zemalja OPEK+ da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno u 2023. godini.

"Ako potražnja naglo poraste, ako se kineska ekonomija oporavi, onda će, po mom mišljenju, postojati potreba da zemlje OPEK+ preispitaju svoju (proizvodnu) politiku", izjavio je Birol za Rojters.

Analitičari pak tvrde da više kamatne stope sprečavaju dalje povećanje cena, jer će verovatno umanjiti ekonomski rast i povećanje potražnje za gorivom.

"Još ne vidimo nikakve velike dokaze oporavka potražnje u Kini, iako su podaci o mobilnosti ohrabrujući. Stoga zabrinutost zbog ciklusa povećanja kamatnih stopa centralnih banaka i viših kamatnih stopa ostaje ključna prepreka za cene nafte nakon pada za više od sedam odsto prošle nedelje", izjavio je vodeći energetski analitičar u DBS banci Suvro Sakar.

Treba imati u vidu i da je u nedelju, 5. februara, stupilo na snagu ograničenje cena na ruske naftne derivate, pri čemu su Grupa sedam (G7), Evropska unija i Australija dogovorile ograničenja od 100 dolara po barelu za dizel i druge proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što je mazut.

U ovom trenutku očekuje se da će zemlje koje nisu članice EU povećati uvoz rafinisane ruske sirove nafte, što će dovesti do malog poremećaja u ukupnim zalihama, dok je ministar energetike Saudijske Arabije upozorio da bi sankcije i nedovoljna ulaganja u energetski sektor mogli da dovedu do nestašice energenata.

image