Srbija i Balkan

Dodik: Vojska Republike Srpske vodila odbrambeni rat

Centralna svečanost obeležavanja 32. godine od osnivanja Vojske RS i 19. godišnjice formiranja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka održava se u Banjaluci u kasarni "Kozara"
Dodik: Vojska Republike Srpske vodila odbrambeni rat© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/

Republika Srpska je 12. maja pre 32 godine donela istorijski zakon o formiranju Vojske Srpske, a danas ne pristaje na bilo kakve ponude kojima bi izgubila ono za šta su ginuli njeni slavni borci, rekao je predsednik RS Milorad Dodik 

"Ponosan sam na pripadnike Vojske Republike Srpske, kao heroje koji su sve dali za Srpsku. To obavezuje nas koji još možemo da damo sve za Srpsku", naglasio je Dodik u obraćanju u banjalučkoj kasarni "Kozara" na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Vojske Republike Srpske.

Dodik je rekao da je Vojska Republike Srpske vodila odbrambeni rat, da su Srbi uvek vodili računa o svojoj i slobodi drugih, te da je tako i danas.

"Danas moramo pokazati da smo spremni da obezbedimo slobodu za svakog pripadnika svakog naroda u Srpskoj", poručio je Dodik.

Podsetio je da su 9. januara 1992. godine srpski poslanici doneli odluku o formiranju Republike Srpske i da je to dan mira, kada se političkim sredstvima brani narod.

"Tada je Srpska imala nameru da bude nezavisna, ali okolnosti su dovele do stradanja srpskog naroda i došao je mirovni proces. Srpska je pristala pod pritiskom da zajedno sa Federacijom stvori BiH i zato u Ustavu piše da je čine Srpska i Federacija BiH", naveo je Dodik i dodao da je Srpska u BiH unela deo svog suvereniteta.

Poručio je da se Republika Srpska seća civilnih žrtava i nastradalih boraca u proteklom ratu, a da se danas bori za svoja stečena prava.

Dodik je naveo da se Dejtonski mirovni sporazum stalno narušava s ciljem demontiranja Srpske i stvaranja unitarne BiH, da su i dalje prisutni Nemci i lažni visoki predstavnik sa namerom da vladaju teritorijom i imovinom, te ostvare svoje interese.

"Republika Srpska je sve to preživela, kao i njen narod. Često razmišljam o snazi Srpske koja u tako nepovoljnom okruženju egzistira zahvaljujući slobodi i ljubavi srpskog naroda prema njoj. Bez Republike Srpske nema slobode", istakao je Dodik.

On je rekao da je BiH održiva samo u slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da se čini da to danas nije moguće zbog toga što stranci nameću svoje interese i drugi koncept.

"Gospodo pripadnici Trećeg puka, hvala vam što čuvate našu tradiciju i običaje i budite naslednici vojnika Vojske Republike Srpske da naš narod računa na vas i dalje. Vojska Srpske tako gradi mir i garantuje ga svojim prisustvom", naglasio je Dodik, koji je pripadnike Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka pozdravio tradicionalnim pozdravom 'Pomoz Bog, junaci!'", uz njihov otpozdrav "Bog ti pomogo!".

Dodik je istakao da Republika Srpska danas ima prijatelje i da nema želju za bilo kakvim sukobom, ali da ostaje trajno nezadovoljna činjenicom da ostaje u BiH.

"Zahvaljujem Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću koji su uporni u razvijanju najboljih odnosa jer je reč o jednom interesu i narodu i to je u okviru međunarodnog sporazuma", poručio je Dodik, prenela je Srna.

Dodik je rekao da je Srpskoj oteto mnogo toga, da su različite političke garniture u prošlosti morale ponekad da ustuknu i prepuste nešto, što su pokvarili stranci, koji danas više ništa ne mogu dobiti.

Napomenuo je da je jedini način da Srpska preživi taj da ne dozvoli da izgubi nadležnosti u unitarizaciji BiH.

"Za mene je Republika Srpska zavetna i trajna i ono gde se svako vraća i to su omogućili pripadnici Vojske Republike Srpske. Srpski narod i njegova sloboda su naš zavet. Neka žive Republika Srpska i Srbija i sloboda!", poručio je Dodik.

U Centralnoj Spomen-sobi Vojske Republike Srpske u kasarni "Kozara" u Banjaluci danas su povodom Dana Vojske Srpske položeni venci borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, gde je služen parastos.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

image