Srbija i Balkan

Jedinstvo potrebnije nego ikada: Dodik mora da konsoliduje Srpsku nakon odluke CIK-a o izborima

Potpredsednica mladih socijaldemokrata (SNSD) Anja Ljubojević za RT Balkan ukazuje da je paradoksalno da oni koji "ne priznaju Šmita", poput pojedinih opozicionih stranaka u Srpskoj, čine bilo šta po zakonima koje je on nametnuo
Jedinstvo potrebnije nego ikada: Dodik mora da konsoliduje Srpsku nakon odluke CIK-a o izborima© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik treba da sazove sastanak lidera svih političkih partija u Republici Srpskoj i da se zauzme jedinstven stav Republike Srpske po pitanju održavanja lokalnih izbora, poručuje za RT Balkan lider DNS-a i ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić, ističući da je jedinstvo u Srpskoj potrebnije nego ikada.

Centralna izborna komisija BiH na sednici je jednoglasno donela odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u nedelju 6. oktobra ove godine, na osnovu izmenjenog Izbornog zakona BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. Iako su se u Republici Srpskoj usaglasili da ovaj zakon neće poštovati, neki su vrlo brzo promenili mišljenje.

Naime, predsednik SDS-a Milan Milićević rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će postupiti na osnovu odluke Centralne izborne komisije BiH.

"Niko drugi nije raspisao izbore osim Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i mi ćemo na njima učestvovati, bez obzira što su raspisani po Izbornom zakonu, čije nametanje ni u jednom trenutku nismo podržali", rekao je za RSE lider SDS-a Milan Miličević.

Potpredsednica mladih socijaldemokrata (SNSD) Anja Ljubojević za RT Balkan ukazuje da je paradoksalno da oni koji "ne priznaju Šmita", poput pojedinih opozicionih stranaka u Srpskoj, čine bilo šta po zakonima koje je on nametnuo.

"Mislim da je paradoksalno da oni navodno ne priznaju Kristijana Šmita, a poštuju njegove odluke. Kada nekoga ne priznajemo mi ne poštujemo njegove odluke i uopšte ga ne doživljavamo, kao što se Republika Srpska ponaša prema tom čoveku koji je umislio da je visoki predstavnik i ne možemo ga poštovati kao takvog. Naravno, svaka država ima petokolonaše i kvislinge, koji su spremni da zbog sopstvenih interesa izdaju čitav svoj narod i državu", navodi Ljubojevićeva.  

Kada je u pitanju odbrana interesa Republike Srpske, Nenad Nešić apeluje na lidere svih stranaka da je u ovom momentu najvažnije jedinstvo u odlučivanju.

"Nadam se i verujem da možemo doći do nacionalnog jedinstva. Nažalost, ako se osvrnemo u prošlost, ne možemo reći da smo često dolazili do nacionalnog jedinstva, međutim, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, jedinstvo nam je neophodno. Čelni ljudi Republike Srpske u ovom trenutku treba da preuzmu i odgovornost i inicijativu i da kažu i narodu i političkim partijama kako da se ponašaju i postupaju u ovom slučaju kada je CIK raspisala izbore. Očekujem reakciju vrha Republike Srpske", navodi lider DNS-a Nenad Nešić.

Nešić poručuje da ukoliko Srpska odluči da se izbori ne održe ili da se održe po Izbornom zakonu Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, tako će i biti.

"Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik treba da sazove sastanak lidera svih političkih partija u Republici Srpskoj i da se zauzme jedinstven stav Republike Srpske o pitanju održavanja lokalnih izbora. Smatram da jedna od mogućnosti treba da bude i odlaganje lokalnih izbora i spajanje sa opštim izborima 2026. godine", navodi naš sagovornik.

Mišljenje sa Nešićem deli i Ljubojevićeva, koja navodi "ako budemo izlazili na izbore – izaći ćemo samo po Izbornom zakonu Republike Srpske".

"To što opozicija traži saveznike i pokušava da prizove intervencionizam, kako bi do fotelja došli uz pomoć stranaca je njihov najveći poraz, jer već dvadeset godina gube izbore za izborima. Oko pitanja Šmita i Izbornog zakona treba da budemo jedinstveni, a ne da se delimo na partije ili bilo koja druge podele", ukazuje naša sagovornica.

Neizvesnost i problem nastaju i zato što je Izborni zakon Republike Srpske još u parlamentarnoj proceduri, navodi Ljubojevićeva. 

"Izborni zakon Republike Srpske je trenutno u parlamentarnoj proceduri, jer su Bošnjaci uložili veto Ustavnom sudu Srpske i zato još nije objavljen u Službenom glasniku, ali ta procedura će se, u narednom periodu, očekujemo dovesti do kraja. To znači da će Republika Srpska moći da raspiše izbore po svom izbornom zakonu", navodi Ljubojevićeva, dodajući:

"Što se tiče strukture Izbornog zakona po kojem je CIK raspisala izbore, postoji mnogo načina da Republika Srpska sama organizuje izbore, bez ikakvog uplitanja CIK-a i ne postoji način da oni stvore bilo kakve paralelne strukture, odnosno da sprovedu izbore i stvore paralelne institucije vlasti."

Kada je u pitanju mogućnost preslikavanja situacije sa severa KiM na Republiku Srpsku, kada su predstavnici Srba napustili sve institucije i kada su izbori sprovedeni mimo većinske volje građana sa severa, Nešić objašnjava zbog čega to nije moguće u Srpskoj:

"Ne može se porediti situacija sa Kosova i Metohije sa Republikom Srpskom jer, pre svega, mi smo državotvorni entitet koji ima organe, vlast, policiju, sve elemente državnosti, tako da se položaj nas i Srba sa Severa KiM ne može porediti. Za razliku od severa Kosmeta, mi smo u mnogo jačoj poziciji, mnogo boljem položaju i mi možemo sami da odlučimo na koji način ćemo održati izbore i kada", objašnjava Nešić.

Republika Srpska bila je ponižena 2022. godine, kaže Ljubojevićeva, zahvaljujjući opoziciji, što više nikada neće dozvoliti.

"Zahvaljujući opoziciji, Republika Srpska je bila ponižena kada su se glasovi brojali u Sarajevu 2022. godine i tada je bilo pokušaja prekrajanja izborne volje građana, mi sada 2024. godine to ne smemo dozvoliti i nećemo dozvoliti. Izborna volja naših građana, kakva god bila, da li podržali nas ponovo, ili druge, a sigurno će opet podržati vladajuću koaliciju kontinuiteta i kvaliteta, i zato što nismo izdajnici kao neki, je sigurno zaštićena. Najveći zadatak Republike Srpske i svih organa vlasti je da zaštitimo izbornu volju našeg naroda, bez ikakve tenzije", poručuje potpredsednica mladih socijaldemokrata.

image