Srbija i Balkan

Nešić za RT Balkan iz Sankt Peterburga: Rezolucija o Srebrenici vraćanje u prošlost (VIDEO)

Nešić kaže da je Nemačka glavni sponzor rezolucije o Srebrenici i neko ko gura da ta rezolucija prođe i želi da baci u zaborav sve ono što je rađeno u Drugom svetskom ratu, pa da se Srbi optuže kao narod koji je počinio genocid

Bosna i Hercegovina se zaista u ovim trenucima susreće sa ozbiljnim problemima, a jedan od najvećih je pokušaj urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je za RT Balkan ministar bezbednosti u savetu ministara BiH Nenad Nešić, koji se nalazi na Bezbednosnom forumu u Sankt Peterburgu.

"U ovom trenutku, stranci urušavaju BiH. Uvek kada su se oni mešali u unutrašnje stvari u BiH mi smo imali nesporazume, imali smo unutrašnje sukobe koji na svu sreću nisu kulminirali u ratne sukobe. Imali smo period stranog internacionalizma od 2000-2005, tada smo imali velike tenzije u BiH, zatim je došao period smirivanja kada nismo imali strano mešanje, kada je BiH funkcionisala u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i pokazala da može da bude funkcionalna država", naglasio je.

Kako je istakao, danas, na žalost, postoji strano mešanje, strani uticaj.

"Imamo nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita koji je uzeo zakonodavnu vlast u svoje ruke, doneo zakon mimo parlamenta. Toga nema nigde na svetu - da jedan čovek donosi zakon", istakao je Nešić.

"To se dešava u BiH i definitivno imamo ozbiljnu unutrašnju krizu. Svi oni koji razgrađuju Dejton moraju da znaju da time razgrađuju i BiH", smatra Nešić, naglasivši da upravo ti unutrašnji problemi izazivaju i probleme na polju bezbednosti.

O bezbednosti u BiH

Nešić kaže da bezbednosna agencija, policijska agencija, apsolutno kontrolišu situaciju unutar BiH, dodajući da on u ovom trenutku nema ni jednu informaciju da bi bila ugrožena bezbednost bilo kog čoveka, građanina ili imovine unutar BiH.

Kako podseća, nakon događaja u Gazi, on je izdao zahtev svim bezbednosnim agencijama da preduzmu sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, da povećaju mere bezbednosti, da se posebno prate ljudi koji bi mogli da izazovu neki teroristički akt i može da kaže da je u ovom trenutku u vezi sa terorizmom, bezbednost u BiH dobra i stabilna.

"Osim terorističkih akata od strane ISIS-a, mi imamo napade i na KiM na Srbe, ugrožavaju se njihovi životi i ne možemo govoriti samo o ljudima koji su povezani sa ISIS-om, terorističkih akata ima i od strane nekih drugih organizacija, pa i od tzv. država, koje u stvari nisu države i nemaju pravni osnov da budu države", kaže Nešić.

Dobra saradnja sa Rusijom

Rusija je velika zemlja, velika sila, ona ima jedan od najsloženijih, najkomplikovanijih, a sigurno i najboljih bezbednosnih sistema i mogu da kažem da mi nemamo nikakav bezbednosni problem što se tiče same Ruske Federacije, istakao je Nešić.

"Imamo dobru saradnju, njihovo iskustvo je nama dobrodošlo i verujem da ćemo to njihovo iskustvo umeti da iskoristimo. Rusija je neko ko puno može dati u pitanju sprečavanja terorističkih akata i po pitanju održavanja mira i bezbednosti", dodaje on.

O Šmitu

Nešić je, govoreći o Kristijanu Šmitu, rekao da on nema nikakvu titulu, te da je on lažni visoki predstavnik.

"Kristijan Šmit je generator krize koja se dešava na teritoriji BiH, glavni uzrok krize koji se dešava na teritoriji BiH i ono čemu se nadam i očekujem i apelujem na one koji su ga poslali da ga povuku iz BiH i na taj način nam vrate mir i bezbednost, a da vrati zakonodavnu vlast u prave, legitimne ruke a to su ruke izabranih parlamentaraca", poručio je Nešić, dodajući da očekuje da Šmit ode iz BiH.

"Ako je danas preuzeo zakonodavnu, zašto sutra ne bi preuzeo sudsku vlast? Danas donosi zakone, sutra nam sudi po tim zakonima koje donosi, šta smo onda mi, kolonija, robovi, a on je gubernator? Znate da povelja UN svim zemljama koje su članice UN garantuje suverenitet, zabranjuje starateljstvo. Zaista za BiH se ne može govoriti da je samostalna, postojanje Kristijana Šmita sa nadležnostima koje je prisvojio dovodi u pitanje suverenost BiH, postavlja se pitanje da li je BiH uopšte suverena zemlja i da li joj pripada pravo da bude članica UN", kaže Nešić.

Naglašava i da u ovom trenutku RS je jedina koja brani Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim brani i postojanje BiH, jer se ona zasniva na Dejtonu.

"Danas mi branimo Dejtonski mirovni sporazum, danas RS, srpski narod brani ustavni poredak BiH, koliko god to paradoksalno zvučalo to je zaista tako", naglasio je.

Govoreći o mešanju stranih ambasada, Nešić smatra da su ambasadori izašli iz nekog normalnog diplomatskog ponašanja.

"Komentarisati odluke političara, koji imaju mandat od strane naroda, mislim da to nije u redu i da takvi ambasadori treba da budu odstranjeni iz političkog života i BiH i svih drugih država", smatra on, dodajući da je to jedna praksa koja je uzela maha.

O suđenju Dodiku

Nešić naglašava da je Milorad Dodik, legalno i legitimno izabrani predsednik Republike Srpske, te da je suđenje njemu jedan montirani i politički proces u kom se ne sudi ličnosti, već se sudi celoj RS i da se njim pokazuje "kako će se bilo ko drugi provesti ukoliko se drzne da uradi nešto slično što je uradio Milorad Dodik".

"Žele da se ubije volja srpskom narodu da ima pravo da sam donosi odluke, da kaže šta hoće i šta neće, da sam bira svoje predstavnike koji će donositi zakone. Kada odem na sud i vidim kako sude predsedniku Dodiku uhvati me neka zebnja, uhvati me neki strah, mogu da kažem i tuga, jer ja ne želim da živim u takvom sistemu, ne želim da živim u sistemu u kom čoveku sude na pravdi Boga, čoveku koji nije počinio nikakvo krivično delo", kaže on.

O rezoluciji o Srebrenici

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Nešić ističe da je sit priče o Srebrenici, kao i o vraćanju 30 godina unazad.

"Ne mogu svake godine da proživljavam Srebrenicu, želim da živim, bolje da je nije bilo, izražavam saučešće svim žrtvama, svim onima koji su podneli bol. Svaka bol je teška bez obzira da li dolazi sa jedne, druge ili treće strane, svaka suza je ista, ali zaista mi nemamo pravo da budemo zarobljeni u '95. godini i da 30 godina nakon nemilog događaja mi pričamo o tom događaju. Vraćamo ga u žižu javnosti, da bismo proizveli neke političke ciljeve, da bi sutra sakrili ono što smo mi radili u Drugom svetskom ratu i optužili nekog drugog da je mnogo veći zločin počinio nego što je počinio neko u Drugom svetskom ratu, konkretno mislim na Nemačku", kaže on.

Nemačka je, podseća, glavni sponzor rezolucije i neko ko gura da ta rezolucija prođe i želi da baci u zaborav sve ono što je rađeno u Drugom svetskom ratu i da se optuže Srbi kao narod koji je počinio genocid.

"Ja vam kažem da nismo počinili genocid i da nećemo to da prihvatimo", naglašava, dodajući da je ta rezolucija vraćanje u prošlost i da nikome neće dobro doneti.

"Ko god misli da će to doneti mir i stabilnost u velikoj je zabludi. Srpski narod, niti može niti hoće da dozvoli da dobije tu genocidnu etiketu i mi ćemo sve uraditi da se to ne desi", kaže Nešić.

Kako kaže, ukoliko se usvoji ta rezolucija, to će biti ne jedan nego 10 koraka unazad.

"Mislim da bi bilo dobro da nas puste da živimo u sadašnjosti, da pokušamo zajedno dalja stvaramo bolju budućnost za našu decu", poručio je on.

Govoreći o želji da se tzv. Kosovo "ugura" u Savet Evrope i zašto Nemačka aktivno lobira i jedno i drugo, Nešić naglašava da se radi o dvostrukim aršinima gde je želja da se jedan narod, a to je srpski, optuži za sve ono što se dešava na Balkanu, potirući bilo kakve naše interese, bilo kakva naša prava, oduzimajući nam našu istoriju, naše korene.

"KiM je srce Srbije, istorija srpskog naroda, ovo što se radi nad nama je jedan veliki zločin, zločin gde Srbe pokušavaju da označe da su nagori na svetu da ne zaslužuju nikakva prava i da je nad Srbima sve dozvoljeno", rekao je Nešić.

Kako kaže, očigledno da zapadne zemlje ne vole kada neki narod, neka država, razmišlja svojom glavom.

"Očigledno se mora razmišljati po nekoj matrici koju oni usvoje, a mi Srbi smo takvi kakvi jesmo, volimo da razmišljamo svojom glavom i donosimo odluke samostalno ali ne možemo zaboraviti ono šta nam je Rusija - prijatelj, saveznik, zaštitnik", naglašava i dodaje da možemo slobodno da kažemo da su Rusi bratski narod.

"Ne mogu da shvatim da je to neko mislio da će prekinuti nekim sankcijama, nekom silom, nekim štapom ili nekom šargarepom. Srbija zna da ceni svoje prijatelje i nikada ih ne ostavlja", poručio je.

Sajber bezbednost

Govoreći o sajber bezbednosti o kojoj je bilo reči na Bezbednosnom forumu, Nešić kaže da je sajber kriminal nešto što svaki dan napreduje, da su se kriminalci adaptirali na sajber kriminal, da kriminalne aktivnosti prenose u to polje.

"Očigledno da Ruska Federacija ima više iskustva nego što mi imamo unutar BiH i njihovo iskustvo će nam pomoći da sprečimo ono što će nam se dešavati i što nam se dešava", kaže on, dodajući da sve službe moraju biti spremne da odgovore na sajber kriminal odnosno da obezbede sajber bezbednost i da se nada se da će to u budućnosti uraditi.

image
VV inauguration
banner