Srbija i Balkan

Nešić: BiH nije uputila protestnu notu CG, Konaković ponovo zloupotrebio položaj

Ministar bezbednosti BiH je istakao da je Dodik bio u poseti Crnoj Gori u svojstvu predsednika Republike Srpske i podsetio Konakovića da je zastava RS legalni i legitimni simbol
Nešić: BiH nije uputila protestnu notu CG, Konaković ponovo zloupotrebio položaj© TANJUG/ Mediabiro/ bg..

Bosna i Hercegovina nije uputila protestnu notu Crnoj Gori, već je to ponovo bez saglasnosti Predsedništva učinio ministar inostranih poslova Elmedin Konaković, poručio je ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

On je izrazio žaljenje što se Konaković, kako je naveo, ponaša kao dobri đak bivše ministarke iz SDA Bisere Turković , pa nastavlja praksu protestnih nota bez saglasnosti Predsedništva BiH, koje je jedini nadležan organ za vođenje spoljne politike.

"Elmedin Konaković nije BiH, pa samim tim ni BiH nije uputila protestnu notu, nego je ministar inostranih poslova zloupotrebio svoj položaj da se dodvori biračima po cenu narušavanja dobrosusedskih odnosa", napisao je Nešić na društvenoj mreži Iks.

Nešić je naveo da zna da je Konaković fasciniran predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da, kako kaže, možda u njemu vidi šefa cele BiH, zbog njegovog autoriteta.

On je istakao da Dodik već godinu i po dana nije član Predsedništva BiH i da u Podgorici nije bio u svojstvu funkcionera BiH i njenog predstavnika, nego kao predsednik Republike Srpske.

"Zastava Republike Srpske je legalni i legitimni simbol, i Dodik je u Podgorici govorio u ime Republike Srpske. Zar obeležja Republika Srpska ne pripadaju i BiH", upitao je Nešić i dodao:

"Dragi Dino (Konaković), Ustav BiH kojim je ona utemeljena je Aneks četiri Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

Nešić je podsetio da su Aneks četiri potpisale Federacija BiH i Republika Srpska, i tako stvorile sadašnju BiH, pa je, kako kaže, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić samo konstatovao činjenično stanje.

Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara uputilo je protestnu notu MSP Crne Gore s primedbom da tokom ovonedeljne posete Dodika Podgorici i razgovoru sa Mandićem u parlamentu u službenim prostorijama nisu bila istaknuta obeležja BiH, već Republike Srpske.

image