Srbija i Balkan

Mandić siguran: Inicijativa DPS-a za smenu predsednika Skupštine CG nema većinu

PES, Demokrate i SNP poručili da neće glasati za smenu predsednika Skupštine, dok su Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa najavile podršku smeni Mandića
Mandić siguran: Inicijativa DPS-a za smenu predsednika Skupštine CG nema većinu© TANJUG/ Mediabiro/

Inicijativa Demokratske partije socijalista (DPS) za razrešenje šefa Skupštine Andrije Mandića, za sada nema potrebnu većinu, pišu podgoričke "Vijesti".

Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima ušla u skupštinsku proceduru, potrebno je 10 potpisa poslanika, a ako se predlog nađe na dnevnom redu i ako se o njemu bude glasalo, za Mandićevu smenu potrebna je podrška većine od ukupnog broja prisutnih poslanika (41).

Te većine sada nema jer su juče iz vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) i Socijalističke narodne partije (SNP) "Vijestima" saopštili da neće glasati za predlog najjače opozicione stranke, a Demokrate su inicijativu DPS-a nazvale "nedoslednom".

S druge strane, za Mandićevu smenu, glasali bi Bošnjačka stranka (BS) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI).

Partija Ervina Ibrahimovića najavljuje taj potez dok traje priča o rekonstrukciji Vlade i dok Mandićeva koalicija ponavlja da je BS dobrodošao u vlast.

Predsedništvo DPS-a preksinoć je odlučilo da ta partija pokrene inicijativu za razrešenje Mandića, a dokument su juče uputili svim poslaničkim klubovima, osim koaliciji "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG), čiji je deo Mandićeva Nova srpska demokratija (NSD).

U inicijativi su naveli nekoliko razloga zašto je Mandić nedostojan za funkciju koju obavlja.

"Iako je pozivan, nijednom nije priložio dokaze da je u legalnom posedu crnogorskog državljanstva. Svako ko je postao vlasnik nakon 3. juna 2006. godine mora se odreći državljanstva druge države. Niz je dokaza da je u nelegalnom posedu, a nema reakcije MUP-a", rekao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić i pozvao MUP da postupi u skladu sa obavezom.

Dodao je da je Mandić "neozbiljnim odnosom" značajno doprineo kompromitaciji države koju predstavlja i onda kad je u Beogradu gostovao u izbornom štabu svojih partnera jer se tako stavlja na stranu jednog dela građana

Nikolić je naveo i da je Mandić "uveo zastavu druge države u Skupštinu", čime je kompromitovao sve građane Crne Gore.

"Konačno, neustavna čestitka povodom Dana Republike Srpske i poseta negatora genocida u Srebrenici (Milorada) Dodika predstavlja svrstavanje na stranu onih politika koje imaju cilj rušenje BiH", dodaje Nikolić.

I Đukanović se slikao sa Dodikom

Poslanički klub Pokreta Evropa sad (PES) odbacio je inicijativu DPS-a da se Andrija Mandić razreši dužnosti predsednika skupštine. Oni su istakli da "ne mogu da primene jednak aršin", dostavljajući DPS-u zajedničku fotografiju bivšeg predsednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Iz objektivnih nemogućnosti da primenimo jednaki aršin pri razmatranju vaše inicijative, a sve u skladu s dokumentom u prilogu, ovim putem vas obaveštavamo da ne podržavamo vaš predlog da se Mandić razreši dužnosti predsednika Skupštine", piše u odgovoru koji je šef kluba poslanika PES-a Vasilije Čarapić uputio poslaničkom klubu DPS-a, a dokument koji pominje je fotografija Ćukanovića sa Dodikom.

Predsednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović, je izjavio da će se oni držati isključivo zaključenog sporazuma sa PES-om, sa kojim imaju "najbližu programsku saradnju".

On je istakao da inicijativa DPS-a nije politički konzistentna.

"Naime, nije moguće zanemariti da je ne tako davno, preciznije rečeno, samo pre nešto više od godinu, a ne 10 ili 30 godina unazad, tadašnji predsednik DPS-a, ujedno i predsednik Crne Gore, uputio srdačne čestitke g. Dodiku povodom njegovog ponovnog stupanja na dužnost predsednika RS, i to u trenucima kada je opozicija osporavala rezultate izbora. Isti taj g. Dodik nalazio se, kao i danas, u identičnom političkom i međunarodnom kontekstu, uključujući i pozicioniranje na međunarodnim 'crnim listama'", naglasio je Bogdanović.

On je naveo da bi inicijativa koja je predmet razmatranja bila smatrana doslednom, da su tadašnji poslanici učinili korak prema razrešenju Đukanovića.

"Međutim, takav potez nije bio preduzet. Naprotiv, Đukanović je uživao široku podršku od podnosilaca inicijative tokom predsedničkih izbora, koji su usledili nakon citirane čestitke", istakao je Bogdanović.

SNP je poručio da neće podržati inicijativu, jer smatraju da dolazak Dodika u Crnu Goru ne predstavlja nikakav problem, niti pretnju građanima.

"Dosad su u Crnu Goru bili dobrodošli svi osim predstavnika srpskog naroda, ali DPS će morati da se navikne na činjenicu da će se ovakvi susreti i ubuduće događati", poručuje ta partija, dodajući da su Crnoj Gori potrebni stabilnost, ekonomski oporavak, kao i dobri odnosi sa svim zemljama i narodima u regionu", rekli su iz SNP za "Vijesti".

Poslanik Albanskog foruma (AF) Nikola Camaj, kazao da će, s obzirom na to da inicijativa dolazi od opozicionih stranaka, AF usaglasiti s većinom koja je potpisala koalicioni sporazum.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, saopštio je da UCG neće podržati inicijativu DPS-a, jer je ona "zlonamerna i besmislena".

"Razlozi zatražene smene su cinični i ponovo pozivaju na sukobe i podele među građanima Crne Gore", rekao je Dobričanin "Vijestima".

Portparol NSD-a Mirko Miličić, saopštio je da će DPS inicijativom "zapravo suditi sebi, jer će demonstrirati koliku nemoć i nedostatak bilo kakvog kapaciteta za dogovor ima".

"NSD ih toplo poziva da na inicijativi istraju i sebe politički ogole do kraja, jer jedino što za našu stranku i našeg predsednika može proizaći iz date inicijative jeste rast podrške građana koji ovih dana jasno govore da im je dosta priče o prošlosti", poručuje Miličić.

On je kazao da DPS inicijativom vrši opstrukciju, želeći da u drugi plan baci "jasno zapažene rezultate koje je postigla Skupština na čelu sa Mandićem i da dinamiku evropskih integracija vrati na tempo koji je postojao za vreme njihove apsolutne vlasti, a koji bi se najbolje okarakterisao kao 'puno priče, ali nigde rezultata'".

Podršku DPS-ovoj inicijativi najavila je BS, iz koje su rekli da će glasati za smenu Mandića.

"Nismo detaljno upoznati s tekstom inicijative koju pokreće DPS, ali ćemo podržati navedeni predlog. Naime, mi smo opoziciona partija, nismo glasali za izbor Mandića, tako da što se BS-a tiče, ovde je situacija potpuno jasna", rečeno je "Vijestima".

Poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović je rekao da će podržati inicijativu, navodeći da će obrazloženje takvog stava izneti na plenarnom zasedanju.

image