Srbija i Balkan

Dodik i Crnoj Gori ponudio sporazum o specijalnim vezama

Republika Srpska takav sporazum već ima sa Srbijom
Dodik i Crnoj Gori ponudio sporazum o specijalnim vezama© FOTO TANJUG/ SRNA/TIHOMIR BURZANOVIĆ/bs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponudio je institucijama Crne Gore sporazum o specijalnim vezama po uzoru na sporazum sa Srbijom.

"Republika Srpska po Dejtonskom sporazumu ima pravo na sporazum o specijalnim vezama sa susedima, a Crna Gora to nesumnjivo jeste i zato sam ponudio sporazum institucijama Crne Gore po uzoru na ono što imamo sa Srbijom", naveo je predsednik Srpske, a prenosi RTRS.

Dodik smatra da nema razloga da Crna Gora ne prihvati sporazum koji je dostavljen predsedniku Skupštine te zemlje Andriji Mandiću.

"To nije ništa protiv Bosne i Hercegovine, ali ovo je sporazum u oblasti privrede, sporta, obrazovanja, kulture. Nekome će to smetati u Sarajevu, ali je legalno. Crna Gora je to trebalo da uradi ranije", smatra Dodik, dodajući da su razgovarali i o "nekim drugim problemima".

Mandić je rekao da će ovim sporazum biti otvoren dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicije.

"RS želi da gradi odnose sa Crnom Gorom, koja želi da ima dobre odnose sa RS. To nije na štetu nijednog građanina. Ova tri projekta koriste budžetu i svim građanima Crne Gore. Razgovaraćemo i sa Albanijom o Bojani, Jezeru, sa Srbijom o Limu", dodao je Mandić.

Dodik je rekao da podržava opredeljenje Crne Gore ka EU, istakavši da je i Republika Srpska za taj put, kao i da BiH pokušava da dođe do pregovaračkog statusa.

"Evropski put je u redu, ali ne može da bude na uštrb identiteta i ustavne pozicije Srpske i ne može da promoviše unitarizaciju i centralizaciju BiH. BiH može po uzoru na Belgiju da se kreće na evropskom putu i u tom pogledu delimo određene vrednosti sa politikama Crne Gore", rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije remetilački faktor, već prema Ustavu čini BiH i ne prihvata degradaciju Ustava.

Dodik je istakao i da je Republika Srpska protiv članstva BiH NATO.

"Znamo status u kojem je Crna Gora i mi to poštujemo, ali očekujemo i da se poštuje naš stav o tome. NATO je za nas neprihvatljiv zato što je bombardovao Republiku Srpsku bez odluke Saveta bezbednosti, a onda i Srbiju i Crnu Goru. To su stvari preko kojih mi nećemo da pređemo", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske rekao je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i da ga više ne blokira.

"Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u ovaj megaprojekat", istakao je Dodik i dodao da taj projekat ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori, već je želja da se nastavi u saradnji sa Srbijom koja je većinski vlasnik projekta.

Mandić je istakao da onaj ko poštuje Dejtonski sporazum, poštuje i Republiku Srpsku.

"Ko uvažava BiH, uvažava i Republiku Srpsku. Ko poštuje ravnopravnost, Srbi i Bošnjaci su mu sa istim pravima", rekao je on.

Mandić je poručio da bez Republike Srpske nema BiH.

"Ko osporava prava Srba u BiH, taj ruši BiH kao zemlju", istakao je on.

image