Ekonomija

OPEK ne menja naftne kvote

Kartel proizvođača nafte je odložio eventualna smanjenja proizvodnje kako bi se ispratila neizvesnost na globalnom tržištu
OPEK ne menja naftne kvote© Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner, File

Zajednički ministarski nadzorni odbor OPEK-a odlučio je da se ne menjaju trenutne kvote za proizvodnju nafte, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu te organizacije.

Odluka, kako ocenjuje "Oilprajs" nije iznenađenje budući da je ruski predsednik Vladimir Putin pre svega dva dana, sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salman el Saudom, razgovarao o saradnji u okviru OPEK+ kako bi se obezbedila stabilnost globalnog tržišta nafte.

Neizvesnost oko kineske tražnje (Kina, najveći svetski uvoznik nafte, smanjila je potrošnju zbog mera protiv širenja kovida-19 koje su sada ublažene) i ruske ponude (zbog sankcija) u narednim mesecima, dodaje ovaj portal, OPEK-u nije ni ostavila mnogo opcija, osim da sačeka i vidi kako će se stvari razvijati. Tržište je tako i očekivalo da se politika ove organizacije i ne menja.

Početkom oktobra, inače članice ovog kartela proizvođača nafte saglasile su se da smanje proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno počevši od novembra prošle godine, produžavajući sporazum do kraja 2023. Uprkos energetskoj krizi i rastu cena energenata u drugim regionima, ovaj korak podržale su sve članice alijanse, uključujući i Rusiju.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo američke administracije koja je zahtevala povećanje proizvodnje nafte.

Ali, članovi ovog ministarskog odbora "ponovo su potvrdili svoju posvećenost Deklaraciji o saradnji koja će važiti do kraja 2023. kako je dogovoreno u oktobru", navodi se u kratkom saopštenju OPEK-a nakon sastanka.

Naredni sastanak biće održan 3. aprila.

OPEK-ova proizvodnja nafte pala je, inače u januaru, pošto je opao irački izvoz, a proizvodnja Nigerije se nije oporavila, dok je 10 članica kartela "pumpalo" 920.000 barela dnevno ispod količina dogovorenih prema sporazumu OPEK+, pokazalo je istraživanje Rojtersa.

image