Ekonomija

Indija kupuje rusku naftu u dirhamima

Državna banka Indije sada vrši obračun ovih plaćanja u nacionalnoj valuti Ujedinjenih Arapskih Emirata i objavljuje podatke o transakcijama koje ranije nisu prijavljivane, preneo je Rojters
Indija kupuje rusku naftu u dirhamimawww.globallookpress.com © © Olaf Krüger

Indijske rafinerije počele su da plaćaju većinu ruske nafte koju kupuju od trgovaca stacionarnih u Dubaiju u dirhamima umesto u američkim dolarima.

Novina je da najveća banka u zemlji, Državna banka Indije sada vrši obračun ovih plaćanja u dirhamima i objavljuje podatke o transakcijama koje ranije nisu prijavljivane, preneo je Rojters pozivajući se na svoje izvore.

Iz same banke nisu želeli da komentarišu ove navode.

Prethodni pokušaji indijskih rafinerija da plaćaju trgovcima ruskom naftom u dirhamima preko banaka u Dubaiju propali su, što ih je nateralo da se ponovo okrenu američkoj valuti.

Rafinerije i trgovci u ovoj mnogoljudnoj zemlji odlučili su se na ovakav potez zbog zabrinutosti da neće moći da nastave da sklapaju kupoprodajne ugovore u dolarima, posebno ako cena ruske nafte bude viša od ograničenja koje su uvele EU, zemlje G7 i Australija u decembru. To je navelo trgovce da potraže alternativne metode plaćanja, koje bi mogle da doprinesu naporima Rusije da dedolarizuje svoju ekonomiju kao odgovor na sankcije zapada, piše Rojters.

Ograničenje cene ruske nafte koje su uveli EU, G7 i Australija zabranjuje kompanijama sa Zapada da učestvuju u trgovini ruskom naftom, uključujući tu osiguranje i transport, ukoliko je cena barela iznad 60 dolara na mestu utovara u Rusiji. To važi čak i ako je nafta namenjena Indiji ili Kini, zemljama koje ne priznaju zapadno ograničenje cene.

Prelazak na dirhame podstaklo je i to što indijska državna banka traži od rafinerija koje žele da plaćaju rusku naftu u dolarima da obezbede analizu troškova nafte, transporta i osiguranja, kako bi se proverila trgovina i izbeglo kršenje zapadnih ograničenja.

Jedan od izvora agencije ocenio je da je Državna banka Indije veoma konzervativna u svom pristupu, iako Indija ne primenjuje mehanizam ograničenja cena niti koristi zapadno osiguranje i transport za isporuke.

Indijske rafinerije uobičajeno kupuju rusku naftu po ceni koja uključuje i troškove isporuke, a Rojters je imao uvid u ugovor u kojem je cena tovara obračunata u dolarima i dirhamima. Takođe, izvori agencije rekli su da je do sada cena barela koji su kupovale indijske rafinerije bila ispod zapadnjačkog ograničenja.

image