Svet

Najvažnije rute za rusku naftu nakon ograničenja cene

Ruska nafta sa Arktika, koja je tradicionalno išla za Evropu, sada se izvozi u Indiju i Kinu
Najvažnije rute za rusku naftu nakon ograničenja cenewww.globallookpress.com © RosneftRu

Indija i Kina su pojačale kupovinu ruske arktičke nafte nakon što je Zapad uveo sankcije na istu, prenosi Rojters pozivajući se na podatke trgovaca i sajtova za praćenje plovila.

EU, zemlje G7 i Australija ograničile su krajem godine cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, a Brisel je takođe stavio embargo na rusku naftu koja se prenosi pomorskim putem.

Indijska kupovina ruske sirove nafte "Arko" i "Arko/Novi Port" dostigla je rekordnih 6,67 miliona barela u novembru 2022. godine. Dodatnih 4,1 milion barela te sirovine isporučeno je Indiji u decembru, zajedno sa prvom isporukom "Varandei" sirove nafte od 900.000 barela.

Pre zapadnih sankcija, arktička nafta se obično isporučivale evropskim zemljama. 

Analitičari kažu da je ruska nafta sve privlačnija kupcima zbog velikih popusta koje trgovci nude.

Pre krize u Ukrajini, Indija, drugi po veličini potrošač nafte u Aziji, bila je marginalni kupac ruske sirove nafte. Međutim, situacija se promenila nakon što su zapadni kupci počeli da izbegavaju gorivo zbog sankcija, a u novembru prošle godine Rusija je postala najveći dobavljač nafte Indiji.

Podaci su takođe pokazali da su najmanje tri broda natovarena sa oko 2,58 miliona barela arktičke nafte trenutno na putu za Kinu iz ruske luke Murmansk. Kao i Nju Delhi, Peking se nije pridružio zapadnim sankcijama protiv ruske nafte, već je povećao kupovinu ruske sirove nafte za 10,2 odsto u periodu januar-novembar prošle godine, na 79,78 miliona tona.

Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski dobavljač sirove nafte, prema izveštaju kineske carine objavljenom krajem prošlog meseca.

U međuvremenu, evropske kupovine ruske nafte se smanjuju. Ruski izvoz sirove nafte u evropske zemlje pao je na 167.000 barela dnevno u decembru, sa više od 1,5 miliona barela dnevno godinu dana ranije, objavio je "Blumberg" ove nedelje, pozivajući se na podatke o praćenju plovila.

image