Rusija

Putin potpisao: Stigao odgovor Moskve na ograničenje cene ruske nafte

Dokument stupa na snagu 1. februara i biće na snazi do 1. jula 2023. godine
Putin potpisao: Stigao odgovor Moskve na ograničenje cene ruske nafte© Tanjug/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o specijalnim merama na graničnu cenu za rusku naftu i naftne derivate koju su uvele neke države.

Kako se navodi u dokumentu, ove mere uvode se "u vezi sa neprijateljskim i suprotnim međunarodnom pravu dejstvima Sjedinjenih Američkih Država i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile" i u cilju zaštite nacionalnih interesa Ruske Federacije.

Dektretom se zabranjuje isporuka ako je u ugovorima direktno ili indirektno preciziran limit troškova. Odluka o nafti ulazi od danas, o naftnim derivatima - datum će odrediti vlada.

Zabrana isporuke nafte ispod gornje granice cena stupa na snagu 1. februara 2023. godine i važi do 1. jula, dok će datum zabrane isporuke naftnih derivata odrediti vlada Rusije.

Predsednik može dati posebnu dozvolu za snabdevanje naftom i naftnim derivatima uprkos zabrani.

Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu o kojem su se dogovorile EU, G7 i Australija stupilo je na snagu 5. decembra, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Odluka o ograničenju cene ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU, njihovih osiguravajućih firmi i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje ispod cene od 60 dolara po barelu.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner