Rusija

Ruska odmazda: Smanjićemo proizvodnju nafte kao odgovor na ograničenje cena

Ukaz predsednika Ruske Federacije o merama koje će biti odgovor na uvođenje ograničenja cene nafte je skoro usaglašen i uskoro će biti objavljen, obavestio je Novak
Ruska odmazda: Smanjićemo proizvodnju nafte kao odgovor na ograničenje cena© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Kao odgovor na ograničenje cena, Rusija planira da zabrani isporuku nafte i naftnih derivata zemljama koje su to uvele i spremna je da smanji proizvodnju, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak za TV kanal "Rusija 24".

Prema njegovim rečima, proizvodnja bi mogla biti smanjena do sedam odsto početkom 2023.

Zamenik predsednika Vlade podsetio je na predstojeći ukaz predsednika.

"U okviru ove uredbe postoji zabrana isporuke nafte i naftnih derivata zemljama i pravnim licima koji će poštovati gornju granicu cene koju je uvela Evropska unija", rekao je Novak.

Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da ide na delimično smanjenje proizvodnje nafte.

"Početkom sledeće godine ćemo možda imati smanjenje negde između 5 do 7 hiljada barela dnevno. To je za nas oko pet do sedam odsto", dodao je potpredsednik Vlade i pojasnio da je reč o malom iznosu, ali da takav rizik postoji.

Prema godišnjim rezultatima, proizvodnja nafte u Rusiji će porasti za dva odsto u odnosu na prošlu godinu, na 535 miliona tona, a prerada nafte za pet odsto, izjavio je potpredsednik ruske vlade.

"Proizvodićemo oko 5 odsto više naftnih derivata nego prošle godine", najavio je ruski diplomata.

Naveo je i da će, prema rezultatima godine, proizvodnja gasa u Rusiji pasti za 18 do 20 posto, što je manje od 671 milijardu kubnih metara.

"Postoji delimičan pad u gasnoj industriji, za oko 18 do 20 procenata, što znači da će naša gasna industrija ove godine proizvesti 671 milijardu kubnih metara gasa. To je veliki obim, od čega će otići oko 470 milijardi kubnih metara gasa otići na domaće tržište", pojasnio je Novak.

Saopštenje je usledilo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao novinarima u četvrtak da će početkom sledeće nedelje potpisati dekret o merama odmazde na ograničenje cena ruske nafte, u, kako je rekao, merama predostrožnosti.

"Ukaz predsednika Ruske Federacije o merama koje će biti odgovor na uvođenje ograničenja cene nafte je skoro usaglašen i uskoro će biti objavljen", obavestio je Novak.

5. decembra stupile su na snagu sankcije Zapada. Evropska unija je prestala da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cene u pomorskom transportu od 60 dolara po barelu.

Moskva je kritikovala gornju granicu cena kao pokušaj da se manipuliše "osnovnim principima slobodnog tržišta", upozoravajući da Rusija neće prodavati naftu onim zemljama koje usvoje gornju granicu.

image