Rusija

Novak: Bez obzira na sankcije, ruska nafta će uvek imati kupce

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije poručio je da će uvođenje gornje granice cene ruske nafte od strane zapadnih zemalja dovesti do još većeg povećanja cena goriva zbog nestašice ponude
Novak:  Bez obzira na sankcije, ruska nafta će uvek imati kupceGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je danas da će ruska nafta, uprkos embargu i plafonu cena, biti tražena na tržištu, iako će to uticati na ruske kompanije, prenosi TASS.

"Ovakvo mešanje u tržišne instrumente, naravno, utiče na rad naših kompanija, na prodaju proizvoda na izvozna tržišta. Ipak, želim da istaknem da je ruska nafta tražena na svetskim tržištima i da će naći kupce", rekao je on.

Novak je napomenuo da je Ruska Federacija najveći snabdevač naftom svetskih energetskih tržišta.

"Uzimajući u obzir globalni rast potražnje za energetima, vidimo da se rast svetskih ekonomija mora obezbediti resursima. U svetu nema mnogo nafte, a ruska nafta je uvek bila i biće tražena", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, "uvođenje gornje granice cene ruske nafte od strane zapadnih zemalja samo će dovesti do još većeg povećanja cena goriva zbog nestašice ponude".

"Ne prihvatamo mehanizme koji su usvojeni, veštačko ograničavanje cena. Oni gaze na iste grabulje, postavljajući gornje granice cena na netržišne načine. Ovo može dovesti samo do globalnog pada investicija, budućeg nedostatka relevantnih resursa. To će dovesti do još većeg povećanja cena, što vidimo, uključujući, tržišta gasa, gde je doneta veštačka odluka da se ograniče dugoročni ugovori", rekao je on.

Promena lanaca snabdevanja naftom

Novak je dodao da Rusija menja lance snabdevanja naftom u pozadini embarga EU i gornje granice cena, ali i da to ne vidi kao tragediju.

"Menjaće se mehanizmi i lanci snabdevanja. Ipak, mi to ne vidimo kao tragediju, komercijalne kompanije će naći mehanizme za međusobnu interakciju kako bi prodale relevantne proizvode", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ruske kompanije koriste više malih trgovaca i primenjuju nove mehanizme osiguranja snabdevanja.

"Daju nam se teži uslovi, gde nastavljamo da prodajemo naftu. Ovde se, naravno, koriste novi alati, novi mehanizmi osiguranja, saradnja između kompanija, menja se transport, menjaju se i glavni igrači na tržištu, kao npr. trgovci - veliki trgovci, za koje je poznato da ih danas nema. Više trgovaca radi nego ranije, uključujući i prodaju ruske nafte, tako da za sada ne vidimo nikakvu tragediju u ovoj promeni", dodao je ruski potpredsednik Vlade.

Kako je Novak primetio, Rusija može da smanji proizvodnju nafte zbog neizvesnosti, ali i da taj pad neće biti snažan.

"Ne isključujemo da, ako bude potrebno, možemo imati situacije vezane za pad proizvodnje nafte, pošto je situacija danas neizvesna. Ne mislim da će to biti velika količina. Ipak, to ne isključujemo, iako činimo sve da situacija bude stabilna i da prodaja nafte bude na nivou onih količina koje smo ostvarili 2022. godine", rekao je ruski zvaničnik.

Vicepremijer je dodao da će Rusija zadržati prodaju nafte u inostranstvu na nivou novembra u decembru, u uslovima embarga EU i gornje granice cena.

 "Sigurni smo da će u decembru prodaja na svetskom tržištu biti kao što je bila u novembru. Videćemo kako će se prodavati relevantni proizvodi, kako će se razvijati situacija na tržištu. I ovde ima dosta neizvesnosti, uključujući i one koji se odnose na potrebe globalne ekonomije", zaključio je Novak.

image