Rusija

Sastanak lidera ZND: Putin i Lukašenko istakli dobru saradnju, Pašinjan optužuje Moskvu

Ruski i beloruski lider potvrdili dobru saradnju dve države
Sastanak lidera ZND: Putin i Lukašenko istakli dobru saradnju, Pašinjan optužuje Moskvuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas u Ruskom muzeju u Sankt Peterburgu, prenose "RIA Novosti".

Beloruski predsednik se zahvalio Putinu na tome što su mnoga pitanja konačno dogovorena.

"Moram reći da smo juče za vreme ispijanja čaja i kasno uveče dok smo se vraćali kući vi i ja razgovarali o raznim temama. Ponekad su nekim državama potrebne godine da reše ova pitanja, ali mi smo to završili i uspeli da stavimo 'tačku na i'", rekao je Lukašenko.

Kako je rekao beloruski lider, vlade dve zemlje će dalje razraditi sve detalje pitanja o kojima su predsednici razgovarali ovih dana.

Vladimir Putin je dodao da je upoznat sa kontaktima dveju strana, ali i da mu je drago da lideri sada imaju priliku da se još jednom susretnu u neformalnom okruženju i porazgovaraju o temama koje su od zajedničkog značaja.

Predsednik Rusije podsetio je da će se 2023. godina slaviti kao godina ruskog jezika, te da je stoga umesno što se današnji susret održava u najvećem muzeju ruske umetnosti na svetu pod nazivom "Ruski muzej".

"Ovo je dobro okruženje za razgovor o ozbiljnim stvarima, uključujući i naše bilateralne odnose. Iako smo u stalnom kontaktu, život nam svakoga dana daje novi povod da razgovaramo o nekim pitanjima i donesemo potrebne odluke kako bi se problemi efikasno rešavali", poručio je Putin, kako je saopštio Kremlj.

U međuvremenu, "RIA Novosti" su prenele i da je u Sankt Peterburgu počeo i radni doručak lidera zemalja Zajednice nezavisnih država.

Putin i Pašinjan

U razgovoru sa jermenskim kolegom, premijerom Nikolom Pašinjanom, predsednik Rusije je istakao da je za deset meseci ove godine trgovinski promet dve zemlje porastao za 73 odsto, što je, kako je ocenio, dobar rezultat.

"Naravno, glavno pitanje je kompletno regulisanje situacije na Južnom Kavkazu, uključujući i odnose Jermenije i Azerbejdžana i sve što je vezano za region Nagorno-Karabaha", poručio je Putin.

Ovog meseca, vojne snage Azerbejdžana blokirale su jedini kopneni put, Lačinski koridor, koji povezuje Jermeniju sa gore pomenutim regionom. Pašinjan je optužio Moskvu da ne ispunjava obaveze koje se tiču bezbednosti u Nagorno-Karabahu, a za koje je Moskva odgovorna. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov demantovao je ovu tvrdnju, objasnivši da je situacija veoma složena. U isto vreme, Ministarstvo odbrane Rusije i Sjedinjene Američke Države pozvale su Baku da prestane sa provokacijama i odblokira put.  

U tom kontekstu, Pašinjan se danas zahvalio ruskom predsedniku za mogućnost da porazgovaraju o pitanju Lačinskog koridora, koje je za Jermeniju najbitnija tema danas.

U Sankt Peterburgu 26-27. decembra, na inicijativu predsednika Ruske Federacije, održava se neformalni sastanak šefova država ZND. Njemu prisustvuju predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Azerbejdžana Ilham Alijev, Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, Tadžikistana Emomali Rahmon, Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, Kirgistana Sadir Džaparov, Uzbekistana Šavkat Mirzijojev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Lideri će razgovarati o aktuelnim temama i komentarisati najbitnije događaje iz 2022. godine. 

image