Srbija i Balkan

Promena vlasti u "otetoj državi": Kojim putem kreće Severna Makedonija posle avanture Zorana Zaeva?

Sa makedonske strane imaćemo političare koji neće samo deklarativno pričati o poboljšanju odnosa sa Srbijom a iza leđa praviti svakojaka nepočinstva, već će to biti daleko iskreniji odnos, kaže Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji
Promena vlasti u "otetoj državi": Kojim putem kreće Severna Makedonija posle avanture Zorana Zaeva?© TANJUG/AP Photo/Boris Grdanoski

Gordana Siljanovska Davkova, koja je juče ubedljivo pobedila na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji nije u predizbornoj kampanji ni jednom upotrebila zvanično ime svoje države koje je, pod pritiskom Grčke, naloženo Prespanskim sporazumom za vreme vlasti SDSM Zorana Zaeva.

Siljanovska je rekla da ime države "poštuje" ali da ga neće koristiti. Simbolična najava novih vetrova koji od juče duvaju Severnom Makedonijom.

Šta čeka Severnu Makedoniju posle ubedljive pobede Davkove i VMRO – DPMNE i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima i posle još ubedljivijeg poraza SDSM pod čijom je upravom država i promenila ime, dovodeći u pitanje makedonski identitet, što je deo Makedonaca doživeo kao poniženje, tešku uvredu...

"Kriminal, korupcija, nesposobnosti, tenderi, oteta država, nepotizam i još stotine drugih posledica koje su dovele državu do patnje, a narod do razočarenja, večeras su konačno poraženi. Poraženi su prevaranti i podele", rekao je u prvom obraćanju javnosti lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Mickoski je na mestu lidera VMRO DPMNE nasledio Nikolu Gruevskog koji je u međuvremenu pod teretom optužbi napustio Makedoniju, i koji je, pamte to još neki, ako ništa drugo ono barem napustio sednicu Vlade Makedonije i predsedavanje prepustio potpredsedniku Albancu kada je odlučivano da Makedonija prizna nezavisnost Kosova.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković za RT Balkan potvrđuje da je dogovor sa VMRO DPMN napravljen da se očekuje realizacija i da će njegova partija biti deo Vlade Hristijana Mickoskog.

Što se tiče izbora, rezultat je za njega – očekivan.

"Bila je epska bitka sa veoma jakim protivnikom koji je do kraja savladao sve izborne i predizborne manipulacije. Ali, jednostavno, toliko su bili zastranili, da su građani na kraju morali da stvari uzmu pod svoje. Ovo je veoma velika pobeda pre svega makedonskog naroda zato što je posle godina nacionalnog poniženja, nedostatka pravne države, urušavanja svih institucija, predaje vlasti u ruke vodećih albanskih partija, promena politike i spoljne i unutrašnje vezano za pitanja regionalnog karaktera bez obzira na deklarativne izjave o prijateljstvu sa Srbijom, setimo se samo sponzorstva rezolucije o Srebrenici, jednostavno moralo doći do promene", kaže Stoilković.

On posle izbora očekuje jednu sasvim novu političku situaciju, povratak poverenja u državu, makedonski narod će, kaže, "morati da izađe na kraj sa višegodišnjim nacionalnim poniženjima".

"Moraće da se poboljšaju uslovi života, a oni se ne mogu poboljšati bez poboljšanja uslova privrede. U tom smislu Srbija je jedan od najvažnijih, najpouzdanijih partnera Makedonije. Tu imamo priču vezano za uključenje makedonske privrede kao ispomoć u realizaciji projekta EKSPO u Srbiji. Imamo već staru priču o brzim prugama, Srbija ih razvija do makedonske granice, nadam se da ćemo kao makedonska vlada u tom pogledu koristi srpska iskustva. Za to su zainteresovani mnogo veći globalni igrači. Ti veliki projekti su obično i mirovni projekti, to je veoma važno i tu Makedoniju očekuje dosta posla", nabraja Stoilković.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji kaže dalje da sa promenom vlasti očekuje poboljšanje atmosfere ne samo između dva naroda, nego i između državnih rukovodstava.

"Sa makedonske strane imaćemo političare koji neće samo deklarativno pričati o poboljšanju odnosa sa Srbijom a iza leđa praviti svakojaka nepočinstva već će to biti daleko partnerskiji, iskreniji odnos. Neke velike, krupne priče, o promeni imena recimo, biće otvorene u javnosti", očekuje Stoilković

"Promene su bile očekivane zato što je nezadovoljstvo kod naroda tinjalo duži niz godina što zbog servilnosti Socijal-demokratskog saveza ka Albanskoj demokratskoj uniji za integracije, što kroz olako prepuštanje državotvornosti kroz gubljenje imena, što kroz pristanak na ustavne izmene, ulazak Bugara u ustav...", ocenjuje za RT Balkan Milutin Stančić iz Srpskog kulturnog centra Spona iz Skoplja i naglašava da u ovom kontekstu posebno valja imati u vidu da je "sve što se od 2017. godine i promene vlasti promenilo – jeste promena imena države i ulazak Makedonije u NATO".

"Među ovim argumentima je svakako i jaka uporišna snaga albanskog elektorata koji je formiranjem ministarstva za politički sistem gde je Artan Grubi kao vicepremijer bukvalno dobio ne samo zgradu i sekretaricu, savetnike, nego čitav korpus ljudi, 800 zaposlenih, kao ozbiljnu, možda paralelnu strukturu vlasti. Sve to je kumovalo nezadovoljstvu makedonskog naroda koji je više kaznio SDSM nego što VMRO ima toliko pristalica", kaže za RT Balkan Stančić.

Šta VMRO sa Gordanom Siljanovskom Davkovom kao predsednicom države i novom vladom donosi novo Severnoj Makedoniji i regionu, koliko je današnji VMRO DPMNE nov, drugačiji u odnosu na VMRO i platformu Nikole Gruevskog?

"Treba imati u vidu da su postojale dosta jake trzavice koje strukture ljudi su okrenute ka Gruveskom i kakvi su odnosi Gruevskog i Mickoskog. Treba takođe znati da iako ga je Gruevski postavio, Miskosci je udaljavao od njega, hteo je da raščisti sa tom baštinom. Da bi dobio podršku zapadno-evrpskog faktora Mickoski će morati da se distancira od te neke retorike i starih ljudi, i očito je da će on uneti novi impuls i novi kurs. Očekujem zaokret ali ne očekujem neke velike samostalne poteze koji će distancirati Makedoniju od EU i NATO. Pre ćemo imati reprizu nečega što je bilo u Crnoj Gori -  velika očekivanja od promene vlasti, a zapravo ti veliki kursevi, NATO, priznanje Kosova, evrointegracije, će zapravo ostati na snazi", kaže Stančić.

Prema rečima našeg sagovornika, VMRO je sa 59 od 120 mandata u Sobranju više nego komotan, a ostaje pitanje je da li će Maksim Dimitrievski  iz Pokreta Za našu Makedoniju (ZNAM) ući u koaliciju sa njima.

"Znam Maksima Dimitrievskog i njegov ulazak u vladu biće signal da li tu iza stoji američka administracija kao i da će u početnim godinama populističkim metodama uspeti da zadovolje impuls i nezadovoljstvo naroda. Očito je da će, ako se Badneter bude poštovao, u Vladu i opoziciona  albanska struktura i možemo posle toliko godina vladavine videti i odlazak Albanske unije za integracije iako su u albanskom korpusu oni pobednici", kaže Stančić.

Govoreći o tome šta pobeda Gordane Davkove i VMRO DPMNE donosi regionu i Srbima u Makedoniji, naš sagovornik kaže da je veoma važno što ih je Davkova ubedljivo dobila i što neće biti političke krize.

"Ona je u prvom obraćanju posle pobede rekla da rezultat nije samo impuls nacionalizma i patriotskog bloka Makedonaca, već da je ona kampanju vodila na više jezika, da će u svom timu imati i predstavnike manjih etničkih zajednica. Videćemo kako će sve to funkcionisati, koliko će u izvršnu vlast biti uključene nacionalne manjine, i videćemo svakako kakav će biti odnos prema Srbima. Velika je euforija Mickoskog ali čekaćemo prve rezultate", kaže Stančić. 

Istoričar Aleksandar Raković govoreći o razlici VMRO u vreme Nikole Gruevskog i danas, za RT Balkan podseća  da je VMRO još u vreme Gruveskog počeo da igra na prosrpsku kartu.

"Poslednji veliki VMRO DPMN miting u Skoplju, najveći u Makedoniji, bio je pun srpskih zastava u prvim redovima. Gruevski je otvoreno počeo da igra na taj sentiment kod Makedonaca, prosrpski, probeogradski, projugoslovenski u tom smislu. Mickoski mislim da nema nameru da odstupi od toga. On će ići na to da odnosi sa Beogradom budu što bolji. Očekujem relaksaciju odnosa, pre svega nema DUI-a u svemu tome, nema UČK u vlasti u Makedoniji i sve je nekako lakše", kaže Raković.

On očekuje i da kod novog makedonskog premijera "neće biti izraženog  evrofanatizma, jer Micskoski dobro razume liniju Vučić – Orban koja je konzervativna struja, šiti interese svojih zemalja, a tu negde će se i on privezati".

"Vidi on i posetu Sija Beogradu, on je obrazovan čovek, i mislim da će odigrati solidinu partiju ovde", zaključuje Raković.

image