Srbija i Balkan

Stoilković: Makedonski narod ogorčen zbog glasanja zvaničnog Skoplja protiv Srbije

Današnja Srbija ima vrlo mudro rukovodstvo, koje zna da ne vredi žrtvovati srpsko-makedonsko prijateljstvo zbog šačice nesrećnih kvislinga koji su na prošlim izborima uz kosponzorstvo "crnog đavola" nelegalno zaposeli makedonsko Sobranje. Dolazi nova vlada, a uticaj albanskog faktora u Makedoniji biće sveden u granice koje mu realno pripadaju, poručuje predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji
Stoilković: Makedonski narod ogorčen zbog glasanja zvaničnog Skoplja protiv Srbije© Husamedin Gina/Anadolu Agency/Getty Images

Članovi DUI (Demoratska unija za integraciju) albanskog partnera makedonske partije SDSM (Socijaldemokratski savez Makedonije) apsolutno su svesni da bez njih ova stranka nikada ne bi došla na vlast, beskrupulozno koriste ovu dobitnu poziciju i vode samovlasno politiku makedonske države, potpisujući čak i ugovore kojima se bukvalno iz korena poništava nacionalni identitet većinskog naroda u Severnoj Makedoniji, Makedonaca", kaže za "Novosti" Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji, povodom predloga da Severna Makodonija bude kosponzor rezolucije u UN o navodnom genocidu u Srebrenici. 

On dodaje da pritom prave neprincipijelne paktove i stavljaju se na raspolaganje svakom ko rovari protiv Srbije i srpskog naroda, a kvislinške strukture SDSM ih ponizno prate u stopu, dodvoravajući se na taj način svetskim moćnicima koji jedini mogu da izvrše pritisak na DUI i druge albanske partije sa kime će napraviti vladu.

"Tužno, ružno i vrlo podlo", ocenjuje Stoilković.

Na pitanje da da li smatra da su ovakvi potezi albanskih političara zapravo izdaja Srbije, Stoliković kaže da su makedonski građani i makedonski narod rekli šta su imali 1999. godine, kad je Srbija bila bombardovana i to potvrđuju kad god je Srbiji potrebna neka pomoć.

"Nažalost, ima podosta kvislinga među makedonskim političarima. Inače, glasanje Makedonije za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope naišlo je ovde na opštu osudu, izazvalo je kod makedonskog naroda bes zbog nemoći da ovo već alarmantno stanje nekako promene", kaže on.

Prema njegovim rečima, komunikacija između građana Srbije i građana Makedonije je na vrlo visokom nivou, tako da se uglavnom zna šta Makedonci stvarno misle i više strahuje narod nego političari.

"I ono najbitnije, današnja Srbija ima vrlo mudro rukovodstvo, koje zna da ne vredi žrtvovati srpsko-makedonsko prijateljstvo zbog šačice nesrećnih kvislinga koji su na prošlim izborima uz kosponzorstvo crnog đavola nelegalno zaposeli makedonsko Sobranje. Dolazi nova vlada, nove politike u kojima će, iskreno se nadam, uticaj albanskog faktora u Makedoniji biti sveden u granice koje mu realno pripadaju" mišljenja je Stoilković.

"Velika Albanija" umesto "Otvorenog Balkana"

Govoreći o najavama makedonskog šefa diplomatije Bujara Osmanija, da bi Severna Makedonija mogla da izađe  "Otvorenog Balkana", Stoilković kaže da bi posledice bile pogubne.

"Osmani i ekipa oko njega su do sada bezbroj puta pokazali da ih interes S. Makedonije ama baš uopšte ne zanima, već isključivo isključivo projekat "velike Albanije", na kojem intenzivno rade pronalazeći svog duhovnog i političkog vođu u Aljbinu Kurtiju. Budući da je EU šargarepa na sve dužem štapu, konstruktivni makedonski političari dobro znaju da je svima nama na ovim prostorima "Otvoreni Balkan" jedina šansa", kaže predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji.

Upitan o ishodu parlamentarnih izbora očekujete, ko ima najviše šanse da vodi zemlju u narednom periodu, Stoilković kaže da na parlamentarnim izborima 8. maja očekuje pobedu koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, u kojoj su, kako kaže, "mi Srbi".

"Smatram da je to veoma dobro kako za nas koji živimo u S. Makedoniji, tako i za buduće relacije Skoplja i Beograda, s obzirom na to da su iste tokom mandata aktuelne vlade koju formalno-pravno predvodi SDSM, a faktički DUI, svedene na mrtvo slovo na papiru i čitav niz neprijateljskih koraka", poručuje Stoilković.

image
VV inauguration
banner