Srbija i Balkan

"Velika Albanija" pretnja za ceo region: Ogoljene prave namere Kurtijeve posete Severnoj Makedoniji

Kurti je "ozbiljan piroman" čija bi politika mogla da zapali ceo region, a velikoalbanske ambicije sada su potpuno ogoljene i više niko ne može da se pretvara da one ne postoje, smatra predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković
"Velika Albanija" pretnja za ceo region: Ogoljene prave namere Kurtijeve posete Severnoj Makedonijiwww.globallookpress.com © Frank Rumpenhorst

Kurtijeva poseta Severnoj Makedoniji je u tamošnjoj javnosti i političkoj klasi izazvala osećaj izneverenosti, pošto je on u toj zemlji uglavnom nailazio na pohvale, kaže za RT Balkan predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković. On je Kurtija nazvao "ozbiljnim piromanom", odnosno "palikućom", čija je politika usmerena ka destabilizaciji regiona.

"Makedonija se oseća izneverenom, s obzirom da su makedonske vlasti pre nekoliko nedelja Kurtija dočekali srdačno, kao 'demokratsku nadu', ignorišući sve ostale događaje koji su ga pratili, uključujući i najavljene sankcije protiv njega i njegove vlade", objašnjava naš sagovornik, podsećajući da aktuelna vlada u Skoplju zavisi od podrške albanskih partija, Demokratske unije za integraciju i Alijanse za Albance.

Predsednik vlade u Prištini Aljbin Kurti ponovo je zapalio region kada je pre nekoliko dana otišao u "nezvaničnu" posetu Severnoj Makedoniji gde je, između ostalog, prisustvovao ceremoniji promena imena ulice Druga makedonska brigada u Ulicu Adem Demaći, u skopskoj opštini Čair.

Kurti je posetio i Tetovo, gde se sastao gradonačelnikom tog grada i liderom opozicione albanske partije Besa Bilalom Kasamijem, koji je prištinskog premijera u jednom trenutku nazvao i "specijalnim premijerom Tetova" i "premijerom svih Albanaca", dok je gosta na gradskom trgu dočekalo više hiljada oduševljenih građana. Grad je bio okićen albanskim i zastavama "Kosova", u jednom trenutku se iznad okupljenih građana zavijorila i zastava "velike Albanije". Zvanične zastave Republike Severne Makedonije, ali i zvaničnika zemlje u kojoj se ova "manifestacija" održavala – nije bilo nigde.

Kurtijeva poseta je naišla na burne i, na trenutke, iznenađujuće oštre reakcije u Makedoniji. Stevo Pendarovski, obično uzdržani predsednik te zemlje blizak vladajućem Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM), osudio je Kurtijevu posetu i zatražio je da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države.

"Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države", naveo je Pendarovski u saopštenju.

Stoilković kaže da je mnoge iznenadila oštra reakcija predsednika Pendarovskog.

"Kada sam pitao predstavnike vlasti da li politika Kurtija ugrožava regionalnu bezbednost, oni su takve navode odbacili, tvrdeći da je on demokrata, a neki su čak i optužili Vučića i Beograd. Oni čak tvrde i da Kurti ubija tzv. velikosrpski nacionalizam", objašnjava Stoilković.

Kabinet severnomakedonskog premijera Dimitra Kovačevskog je objavio da je poseta Aljbina Kurtija "privatna", i da bi se za detalje o protokolu "trebalo obratiti organizatoru". Ipak, u saopštenju je naglašeno da je isticanje nedržavnih zastava u Tetovu bilo "protiv protokola i zakona", kao i da policijska stanica u tom gradu "preduzima mere za identifikaciju počinilaca i potpunom rasvetljenju slučaja". "Kabinet premijera je tokom dana kontaktirao ambasadora Kosova u Severnoj Makedoniji u vezi sa pomenutom ikonografijom koja je korištena tokom privatne posete premijera Kosova toj zemlji", navodi se u saopštenju.

Kurtijev skup ne predstavlja iznenađenje, pošto se svakom novom etapom prevazilaze očekivane norme albanskog političkog delovanja, kaže Milutin Stančić iz Srpskog kulturno informativnog centra SPONA iz Skoplja. 

"U oči ne upada samo hegemonizam i dominacija u političkom korpusu Makedonije, već jedno brisanje antifašističke borbe i narativa na kojima je Makedonija nastala. To je rađeno veoma suptilno, a to je poruka koju Kurti šalje, a to je da se ona distancira od Srbije i okrene Albaniji, Bugarskoj i tzv. Kosovu", naglašava on, dodajući da bi u tom kontekstu trebalo gledati na promenu imena ulice Druge makedonske brigade u opštini Čair.

Kurtijeva oseta imaće četiri ključne posledice

Stoilković veruje da će poseta prištinskog premijera imati četiri ključne posledice. "Prva je da posle ove posete ujedinio makedonski narod, koji je konačno shvatio o čemu se radi, Tu više nema skrivanja, pošto je jasno da je tzv. Velika Albanija opasnost po Makedoniju. Druga konsekvenca je da je poseta sahranila ustavne pregovore koje bi značile početak pregovora sa EU. Da li je to slučajno ili ne, to verovatno nikada nećemo saznati."

Treća posledica proizilazi iz druge, a to je da bi slom pregovora o ustavnim promenama vodio ka novim izborima, naglašava Stoilković. Vanredni izbori su postali tema broj jedan u Severnoj Makedoniji, koji bi mogli biti raspisani godinu dana pre redovnog termina 2024. godine.

"Četvrta, a ujedno i najpozitivnija posledica je to što je došlo do potpunog ogoljavanja albanske politike u regionu. Više niko ne može da sakriva velikoalbansku politiku, ali i podršku koju uživa na Zapadu", smatra naš sagovornik. Poseta je dovela i do podela unutar bloka albanskih partija u Severnoj Makedoniji, pošto se njihovi prvaci sada nadmeću u tome ko će biti radikalniji u svojim izjavama.

Kurtijevu posetu je osudila i organizacija "Ujedinjena makedonska dijaspora", koja je njegove aktivnosti organizovane u saradnji sa albanskom opozicijom u toj zemlji nazvala "kulturnim državnim udarom" i zatražila od vlade u Skoplju da Kurtija proglasi personom non grata.

Kurtijeva poseta je naišla na burne reakcije i u Srbiji, a njen predsednik Aleksandar Vučić ju je nazvao "skandalom nad skandalima". "Tamo je promovisana ideja Velike Albanije, pokazivani su simboli velike Albanije. On je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova. Otvorena je ulica Adema Demaćija, koji je bio mentor i idol Aljbinu Kurtiju", rekao je Vučić. Osude je uputio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je u toku posete Tetovu izjavio i da bi Severna Makedonija trebalo da bude "što bliže Kosovu, Albaniji i Bugarskoj a dalje od Srbije predsednika Vučića".

"Severna Makedonija treba da bude što bliže Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a dalje od Srbije, koja se ne distancira od (Slobodana) Miloševića ni od (Vladimira) Putina. Na taj način će Severna Makedonija biti što bliže ulasku u EU, a naš region na Balkanu će biti bezbedniji. Zbog toga treba da joj pomognemo i podržaćemo Severnu Makedoniju", rekao je Kurti, a prenela kablovska "Televizija 21".

Realnost je, ipak, drugačija, pošto su odnosi Srbije i Severne Makedonije na zvaničnom nivou poslednjih meseci i godina generalno dobri, ojačani saradnjom u formatu Otvoreni Balkan. Predsednik Stevo Pendarovski nedavno je posetio Srbiju, gde se sastao sa Aleksandrom Vučićem. Ipak, Stoilković naglašava da je inicijativu Otvoreni Balkan otvoreno podržavaju samo makedonske partije, dok su Albanci protiv i uglavnom podržavaju liniju koju zastupa Kurti.

"Oni tu inicijativu prihvataju samo zato što je podržava međunarodna zajednica", zaključuje sagovornik RT Balkan.

image