Svet

Predsednica Gruzije stavila veto na "zakon o stranim agentima"

Zakon je u suprotnosti sa ustavom države i svim evropskim standardima, te se mora ukinuti, smatra Zurabišvilijeva
Predsednica Gruzije stavila veto na "zakon o stranim agentima"© Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

Predsednica Gruzuzije Salome Zurabišvili stavila je veto na takozvani ruski zakon o stranim agentima usmeren na medije i nevladine organizacije, koji je izazvao višenedeljne masovne proteste u toj zemlji.

Zakon zahteva od medija i nevladinih organizacija da se registruju kao "strani agenti" ukoliko "ostvaruju interese strane sile", odnosno ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Zurabišvilijeva, koja je sve više u sukobu s vladajućom partijom Gruzije, rekla je da je zakon u suprotnosti sa ustavom Gruzije i "svim evropskim standardima" i dodala da se "mora ukinuti", prenosi Asošiejted pres.

Vladajuća partija Gruzijski san ima većinu dovoljnu da nadglasa veto predsednice, i očekuje se da će to učiniti u narednim danima.

Tamošnja vlada insistira na tome da zakon treba da promoviše transparentnost i obuzda ono što smatra štetnim stranim uticajem u zemlji od 3,7 miliona stanovnika.

Kritičari zakona pak kažu da on veoma liči na zakon koji Kremlj koristi da ućutka protivnike i da će ometati nastojanja Gruzije da se pridruži EU.

image