Svet

Tbilisi kao Kijev 2014: Protesti i mešanje stranaca u unutrašnje poslove

Bez obzira na pritiske i proteste, gruzijske vlasti su usvojile zakon o stranim agentima. Međutim, mešanje određenih zemalja u unutrašnje poslove Gruzije sve više podseća na situaciju u Ukrajini 2014. godine
Tbilisi kao Kijev 2014: Protesti i mešanje stranaca u unutrašnje poslove© MK.RU

Parlament Gruzije je 1. maja usvojio predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, kojim se predviđa da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti za strane interese".

Ovo je drugi pokušaj koalicije "Gruzijski san" da usvoji zakon. Prošle godine se odustalo zbog masovnih protesta, ali ovog puta zvanični Tbilisi se suprostavio pritiscima i ostao dosledan svojim principima. Jedina razlika je u nazivu zakona: umesto termina "agent za strane interese" koristi se "organizacija koja radi za strane interese".

Zakonom se predviđa da sve nevladine organizacije i mediji koji se finansiraju iz inostranstva treba da se upišu u specijalni registar. Izveštaj o tome biće potrebno podnositi jednom godišnje. 

Iako sličan zakon postoji u više od 20 zemalja, uključujući pre svega Sjedinjene Države, SAD i Evropska unija pokušavaju na sve načine da nateraju Tbilisi da odustane od toga. Usvajanju zakona se protivi i predsednica Salome Zurabišvili, međutim "Gruzijski san" ima dovoljno mesta u parlamentu da zaobiđe veto šefa države. 

Rasprava o zakonu je redovno dovodila do tuče u parlamentu, budući da se opozicija protivila usvajanju zakona. 

Prozapadna opozicija poziva svoje pristalice na ulice, što je dovelo do masovnih protesta i sukoba sa policijom koji traju već duže vreme. Zanimljivo je da je tokom protesta uhapšeno nekoliko stranih državljana, što je najveća antireklama opoziciji, s obzirom da se zakon usvaja baš zbog toga da se stranci ne bi mešali u unutrašnju politiku Gruzije. 

"Želim da upozorim svakog predstavnika radikalne opozicije koji planira da izvrši nasilje sutra i prekosutra, da njihov zločin neće ostati nekažnjen a predsednica najverovatnije neće moći da ih pomiluje", rekao je premijer Irakli Kobahidze nakon sukoba 12. maja.  

Evropska unija je još prošle godine poručila da zakon ima "zastrašujući efekat na civilno društvo i medijske organizacije, sa negativnim posledicama po mnoge Gruzijce koji imaju koristi od njihovog rada". 

Ni SAD nisu izostale. Pres-sekretar Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da će Vašington preispitati odnose sa Gruzijom, ako Tbilisi usvoji zakon o stranim agentima. Prethodno je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan rekao da će SAD uvesti sankcije rukovodstvu Gruzije ako "demokratija u zemlji bude podrivana".

Međutim premijer Gruzije Kobahidze ne odustaje od zakona, što je nateralo njegove protivnike da deluju kao i uvek - koristeći tehnologije "obojene" revolucije. 

Tokom protesta 15. maja u Tbilisiju na tribini su bili primećeni strani gosti: premijeri Letonije, Litvanije, Estonije i Islanda koji nisu samo prisustvovali na protestu, već se i direktno mešali u unutrašnje poslove Gruzije.

"Znamo šta znači kada izgubite slobodu, kada izgubite pravo da odlučujete kojoj naciji pripadate. Znamo to. (...) Vaše je pravo da budete sa Evropom. I svi radimo zajedno kako bismo osigurali da se ovaj kurs nastavi", rekao je estonski ministar inostranih poslova Margus Cahkna.

Šef islandskog ministarstva spoljnih poslova Tordis Kolbrun je primetio da Rejkjavik poštuje borbu gruzijskog naroda za slobodu.

"Ovde smo da kažemo da sloboda, ljudska prava, demokratija i vladavina prava nisu cena ulaska u evroatlantsku zajednicu, već veoma realna osnova za prosperitet i mira", dodao je političar.

Istog dana gradonačelnik Tbilisija Kakha Kaladze kritikovao je nastup ministara spoljnih poslova na protestu.

"Postoji pokušaj spolja da se organizuje državni udar u zemlji, to nije prijateljstvo, ovo je neprijateljstvo i pokušaj da se podstakne polarizacija", rekao je Kaladze.

Prema pisanju medija, pre učešća na mitingu, ministri spoljnih poslova Litvanije, Letonije, Estonije i Islanda sastali su se sa premijerom Gruzije kako bi razgovarali o procesu evropskih integracija Gruzije i zakonu o stranim agentima.

Učešće stranih političara na protestima koji svaki put prerastu u sukobe sa policijom su jedan od razloga, zašto se "Gruzijski san" toliko bori za zakon o stranim agentima. Pozivi stranih političara gruzijskoj opoziciji na (nasilne) proteste podseća na Kijev 2013. godine kada su sa bine "zapadni partneri" pomagali opoziciji da svrgne vlast Vikrota Janukoviča. Već 2014. godine počinje rat u Donbasu.

Situacija u Gruziji trenutno je mirnija i vlasti su odlučne da usvoje zakon bez obzira na pretnje. Međutim, ne treba se čuditi ukoliko se u skorije vreme u Tbilisiju pojave američki političari koji će učesnicima protesta deliti kolačiće. Iako je sve dosta providno, svi znamo šta posle toga sledi. 

image