Srbija i Balkan

Severna Makedonija jedan od sponzora antisrpske rezolucije o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani zatražio je od svih članica UN da podrže rezoluciju i da "bezrezervno osude genocid"
Severna Makedonija jedan od sponzora antisrpske rezolucije o Srebrenici© Nake Batev/Anadolu Agency via Getty Images

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da je ta zemlja kosponzor rezolucije UN o Srebrenici o kojoj će se, kako je najavljeno, na Generalnoj skupštini UN glasati 2. maja.

Osmani je na konferenciji za novinare zatražio od svih članica UN, čak i od Srbije, da podrže rezoluciju i da "bezrezervno osude genocid", "da se nikad ne ponovi".

"Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovisane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, postoji mogućnost da se to ponovi", naveo je Osmani. 

On je dodao da Severna Makedonija osuđuje "genocid", dodajući da ne misli da odnosi sa bilo kojom državom mogu time da budu narušeni.

Kako je rekao "ovom rezolucijom su pozvane sve zemlje članice UN da sačuvaju činjenice i šire ih kroz obrazovni sistem razvijanjem posebnih programa za sećanje, reviziju i prevenciju istih; poziva se na osudu svakog poricanja da se genocid dogodio u Srebrenici; kažnjavanje svih lica koja veličaju osobe osuđene za ratne zločine...".

Podsećamo, rezoluciju je predložila Bosna i Hercegovina, a glavni sponzori su Sjedinjene Američke Države i Nemačka.

Rezoluciju je do sada podržalo više od 17 zemalja, među kojima su Slovenija, Italija, Lihtenštajn, Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turska, Jordan, Malezija, Čile, Novi Zeland i druge, saopštilo je Ministarstvo za spoljne poslove Severne Makedonije.

Nacrt rezolucije kojom bi 11. jul trebalo da bude proglašen međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici biće predstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u UN.

image
VV inauguration
banner