Svet

Volimo Francusku kao što je ona volela nas: I Pariz među sponzorima rezolucije o Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je 11. aprila da će RS "doneti odluke" protiv najavljene Rezolucije o Srebrenici u UN, kao i da će, ukoliko dođe do usvajanja Rezolucije, "Republika Srpska napustiti odlučivanje u Bosni i Hercegovini"
Volimo Francusku kao što je ona volela nas: I Pariz među sponzorima rezolucije o SrebreniciGetty © Damir Sagolj

Iz Memorijalnog centra Srebrenica u petak je stigla potvrda da će Republika Francuska biti jedan od kosponzora Rezolucije o Srebrenici.

Memorijalni centar je zahvalio u tekstu predsedniku Emanuelu Makronu, Misiji Francuske u Ujedinjenim nacijama i "prijateljskom narodu Francuske", prenosi Fena.

Iz Srebrenice su podelili i video obraćanja predsednika Makrona, od pre nekoliko godina povodom godišnjice genocida.

"Francuska pamti i uvek će pamtiti patnju koju je vaša zemlja iskusila pre 25 godina, u najmračnijim trenucima koje je Evropa videla od završetka Drugog svetskog rata. 11. jula 1995. godine, i u danima koji su usledili, ovde, u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj istoriji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i dece, koji su ubijeni", kazao je tom prilikom Makron, saopšila je pres služba Memorijalnog centra Srebrenica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je 11. aprila da će RS "doneti odluke" protiv najavljene Rezolucije o Srebrenici u UN, kao i da će, ukoliko dođe do usvajanja Rezolucije, "Republika Srpska napustiti odlučivanje u Bosni i Hercegovini".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima RS kritikovao postupke dela zemalja koji su pokrenuli inicijativu o Srebrenici, navodeći da je razgovarao sa predsedavajućim skupštine UN i da će poslati specijalnog izaslanika kod predsednika skupštine UN i tražiti da razmotre kršenje svih procedura.

Podsetimo, Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici biće predstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u UN, kako je ranije objavio "Glas Amerike".

image