Srbija i Balkan

Rezolucija o Srebrenici uz podršku SAD, Nemačke i BiH: Krivična prijava protiv ambasadora u UN?

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte
Rezolucija o Srebrenici uz podršku SAD, Nemačke i BiH: Krivična prijava protiv ambasadora u UN?Getty © Sean Gallup

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija jednostrano je inicirao korake za podnošenje rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, što predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i poziva na krivičnu odgovornost, ali za sobom povlači i mnogo veće posledice, ukazuje za RT Balkan istaknuti pravnik, akademik i dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci u dva mandata Vitomir Popović.

"Ono što je Zlatko Lagumdžija uradio je direktno kršenje Ustava, Bosna i Hercegovina nije unitarna država. Muslimanski narod koji u njoj živi nije narod koji ima apsolutnu vlast u BiH, nego se vlast deli između tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka. Prema tome, bez odluke Predsedništva BiH, koje vodi spoljnu politiku, nije moguće preduzeti nijedan akt. To što je on uradio je apsolutno ne samo za krivičnu odgovornost, već bi moglo da dovede u pitanje i opstanak Bosne i Hercegovine", ocenjuje profesor Popović.

Prema rečima našeg sagovornika, najbolje bi bilo da se Zlatko Lagumdžija smeni sa mesta stalnog predstavnika BiH u UN, ali boji se da će predstavnici ostala dva naroda, Bošnjaci i Hrvati, tu inicijativu blokirati, jer za sve odluke Predsedništva BiH neophodan je konsenzus.

"Trebalo bi ga smeniti i protiv njega pokrenuti krivični postupak, jer on je napravio čitav niz krivičnih dela, kršeći, izmeću ostalog, i Dejtonski mirovni sporazum aneks 4 iz kojeg proizilazi Ustav BiH i to deo o konstitutivnosti naroda. Nema mesta takvoj politici ili nema Bosne i Hercegovine, ne postoji treća mogućnost", naglašava Popović.

Srpski član Predsedništva Željka Cvijanović skrenula je pažnju rukovodstvu UN da je to direktno kršenje Ustava BiH pismom u kojem im je detaljno objasnila na koji način je narušen ustavni poredak BiH Lagumdžijinim jednostranim aktom, pismo, međutim, prema saznanjima profesora Popovića, nije stiglo u Ujedinjene nacije.

"Koliko sam ja informisan, Sarajevo nije prosledilo pismo u UN. Mi smo prinuđeni da te stvari prosleđujemo ili putem Srbije ili Rusije, Kine, naših prijatelja...", ukazuje naš sagovornik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj sednici Vlade Srbije kazao da će se baviti i pitanjem Srebrenice u Ujedinjenim nacijama, te da će otputovati u Njujork i boraviti tamo kako bi pokušao da izvrši uticaj.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da se odnosi "na nameru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod", a Komisija od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mestu.

Bošnjački deo misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsedništva BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici, koja bi trebalo da bude predstavljena na sednici Generalne skupštine UN, a beogradske "Večernje novosti" objavile su da predlog spornog dokumenta, između ostalog, predviđa da 11. jul postane "međunarodni dan sećanja na genocid", osudu za "negiranje genocida" i zahteva da se kroz "obrazovni sistem na ovaj način govori o zločinu".

Da ova rezolucija ništa dobro neće doneti ocenjuju i Bošnjaci. 

Ibran Mustafić, učesnik srebreničkih ratnih dešavanja, ocenio je da rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koju pripremaju bošnjački i određeni strani faktori, predstavlja novo zatezanje odnosa i politizaciju, što ovim prostorima i BiH neće doneti ništa dobro.

"Smatram da bismo se morali vratiti dijalogu, da u sadašnjim turbulentnim vremenima u svetu, izbegnemo neko novo zlo" rekao je Srni Mustafić.

On je ukazao da bi se u suprotnom ponovo moglo doći u situaciju haosa, jer rezolucije poput ove sporne nisu obavezujuće, već obično služe za nove spinove, različita zatezanja situacije i produbljivanja kriza na ovim prostorima.

Ovog stanovišta je i profesor Popović, koji kaže da je opasno što deo Bošnjaka želi da krene Alijinim stopama. 

"Problem je što jedan deo Bošnjaka radi onako kako je radio i Alija Izetbegović i BiH želi da vidi samo kao muslimansku državu, a to je, kao što znate, dovelo do rata. Ovo će dovesti do raspada Bosne i Hercegovine", upozorava iskusni pravnik. 

Kome onda može da odgovara onda ovaj scenario pitali smo našeg sagovornika Vitomira Popovića, inače arbitra u Arbitražnom tribunalu za spor u vezi sa međuentitetskom granicom u oblasti Brčko.

"Ovakav razvoj situacije odgovara Nemcima i Amerikancima, prethodni predlagač bila je, setimo se, Velika Britanija, ali tada se glasalo u Savetu Bezbednosti UN i Rusija je uložila veto", navodi naš sagovornik, dodajući:

"Treba se boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima i istrajati, njima se žuri da ovu rezoluciju donesu jer se menja geopolitički odnos snaga i Amerika to zna, zna da slabi. Sada im je važno da osude Srbe i podiđu Bošnjacima, koji su među retkim muslimanima, uz Albance, koji još uvek podržavaju Ameriku."

To je, kako kaže Popović, stara priča o globalizaciji, a njima nikako ne odgovara to što Srbi ne pristaju da uđu u NATO.

image