Sport

Srbin je ponovo najbolji na svetu – Jokić osvojio treće MVP priznanje!

Srpski košarkaš Nikola Jokić, proglašen je za najkorisnijeg košarkaša regularne sezone NBA lige. Momak iz Sombora tako je osvojio treće MVP priznanje u karijeri, čime se pridružio najvećim legendama u istoriji ovog sporta
Srbin je ponovo najbolji na svetu – Jokić osvojio treće MVP priznanje!© NBA

Nikola je ponovo ispisao istoriju, kako srpske, tako i svetske košarke.

Centar Denvera proglašen je za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone NBA lige.

Jokić je vodio Denver do drugog mesta na tabeli Zapadne konferencije, zadavao glavobolje svakom protivniku i beležio nestvarne brojke.

Srpski košarkaš je u proseku beležio 26,4 poena, 12,4 skoka i devet asistencija po utakmici.

Jokić je ubedljivo pokupio većinske glasove 100 novinara koji učestvuju u anketi i selekciji najkorisnijeg igrača NBA lige.

Dobio je 926 glasova (79 prvih mesta), drugo mesto zauzeo je Šej Gildžes-Aleksander iz Oklahoma Siti tandera sa 640, a treće Luka Dončić iz Dalas meveriksa sa 566.

Tako je stigao do trećeg MVP priznanja u najjačem klupskom košarkaškom prvenstvu na svetu, pošto je trofeje podizao 2021. i 2022. godine.

Sa tri "Majkl Džordan" trofeja, Nikola se popeo u sam vrh svetske košarke.

Prestigao je igrače poput Stefa Karija, Stiva Neša, Janisa Adetokumba, Karla Melouna, Tima Dankana i Boba Petita, koji su ostali na dve MVP titule.

Takođe, Jokić je ušao u elitno društvo sa Medžikom Džonsonom, Lerijem Birdom i Mozesom Melounom, koji su takođe tokom svojih karijera tri puta dizali pehar namenjen najkorisnijem igraču.

Na večnoj listi košarkaša sa najviše prizanja, ispred Jokića su samo Lebron Džejms, Vilt Čemberlejn, Bil Rasel, Majkl Džordan i Karim Abdul-Džabar.

Kako Nikola Jokić ima 29 godina, očekuje se da bi u narednom periodu mogao da nastavi svoju dominaciju u NBA ligi, pošto je u poslednje četiri godine, osvojio tri MVP priznanja.

image