Rusija

Antonov: Amerika veličanjem nacizma želi da provocira Rusiju

Uručenje nagrade za hrabrost na Međunarodni dan žena Juliji Paevskoj iz nacionalističkog puka "Azov" u Beloj kući je veličanje nacizma i sramota, poručio je ruski ambasador u Vašingtonu
Antonov: Amerika veličanjem nacizma želi da provocira Rusiju© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da je uručenje nagrade za hrabrost na Međunarodni dan žena Juliji Paevskoj iz nacionalističkog puka "Azov" u Beloj kući veličanje nacizma i sramota, prenosi TASS. 

"Nikako ne mogu da shvatim da se nacistima mogu odati počasti u Beloj kući. Za one koji ne znaju, Paevskaja pod imenom 'Taira' je ukrajinski teroristički nasilnik čije su ruke umrljane krvlju staraca, žena i dece", rekao je Antonov.

Prema njegovim rečima, ispostavilo se da su Sjedinjene Države spremne da veličaju nacizam kako bi iznervirale Rusiju, a da vladajući krugovi treba da se stide pred američkim i sovjetskim veteranima koji su po cenu života oslobodili svet od "braon kuge".

On je podsetio da se Paevskaja u martu 2022. "pretvarala da je majka dvoje dece čije je roditelje sama ubila".

"Presvlačeći se u civilnu odeću, pokušala je da pobegne iz fabrike 'Azovstal' u Marijupolju. Oteti maloletnici su kasnije priznali da im je Paevskaja pretila odmazdom. Ona je 2014. godine aktivno učestvovala u oružanom i nasilnom preuzimanju vlasti u Ukrajini. Zatim, od 2014. do 2018. bila je angažovana na borbenoj obuci neonacista u Donbasu", naveo je.

Ruski diplomata je dodao da je Paevskaja počinila zločine protiv civilnog stanovništva i da je njena omiljena zabava, koja je sledbenik ideologa ukrajinskog nacionalizma Stepana Bandere, koga danas veličaju u Vašingtonu, da puca u ljude iz snajperske puške.

Istovremeno, nastavio je Antonov, američke vlasti su svesne svega ovoga, pa su tako 2019. američki kongresmeni zahtevali od državnog sekretara da vojnu formaciju "Azov" uvrsti na listu stranih terorističkih organizacija.

Podsetimo, bataljon "Azov" ispoveda mizantropsku ideologiju. Zvanični simbol strukture je znak jedne od SS divizija nacističke Nemačke.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i prva dama Džil Bajden uručili su nagradu za hrabrost na svečanosti u Beloj kući na Međunarodni dan žena Juliji Paevskoj iz nacionalističkog puka "Azov".

image