Rusija

Lavrov upozorio: Ruske diplomate na Zapadu rade u nehumanim uslovima

Zapad je stao na stranu onih koji žele da ožive nacizam, jer podržava Ukrajinu, rekao je Sergej Lavrov
Lavrov upozorio: Ruske diplomate na Zapadu rade u nehumanim uslovima© Foto Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ne vidi smisao u održavanju svog prisustva u zapadnim zemljama na ranijem nivou i da će preći na saradnju sa drugim državama.

Prema njegovim rečima, ruske diplomate na Zapadu rade u uslovima koji se teško mogu nazvati humanim. Ističe da su oni neprekidno suočeni sa problemima i pretnjama i da za njih nema posla otkako je Evropa presekla sve ekonomske odnose sa Rusijom.

"Ono što je najvažnije je da tamo nema posla otkad je Evropa rešila da se zatvori od nas i prekine svaku ekonomsku saradnju. Ne možeš biti drag na silu", kaže Lavrov.

Šef ruske diplomatije je napomenuo je da je Zapad stao na stranu onih koji žele da ožive nacizam, jer podržava Ukrajinu.

U tim uslovima, Rusija se okreće državama koje su spremne na ravnopravnu i obostrano korisnu saradnju, naveo je Lavrov. Napomenuo je da zemlje takozvanog trećeg sveta u Aziji, Africi i Latinskoj Americi sada zaslužuju posebnu pažnju Rusije.

Lavrov naglašava da MIP Rusije trenutno sprovodi geografsku preorijentaciju svojih aktivnosti kako u inostranstvu, tako i u centrali i preneće "težište" na zemlje koje su spremne da sarađuju s Rusijom na ravnopravnoj i obostrano korisnoj osnovi i traže perspektivne zajedničke projekte.

On je ukazao da je Rusija godinama upozoravala da je stvaranje pretnji na njenim granicama neprihvatljivo, a da je režim u Kijevu zabranjivao Rusima da koriste svoj jezik u obrazovanju, medijima, kulturi i mnogim drugim segmentima.

Lavrov je podsetio da je Kijev osam godina bombardovao Donbas, ubijajući, kako tvrdi, žene i decu, a da to Zapad nijednom rečju nije osudio.

Zapadne zemlje su na mnogo načina otežale živote ruskih diplomata. 

Letonska policija saopštila je u avgustu da više neće štititi ruske konzulate nakon što je ta zemlja prestala da izdaje vize ruskim državljanima. Kada je prošlog meseca ruska ambasada u Kanadi pogođena molotovljevim koktelom, policija je navodno usporila istragu, čak je dozvolila demonstrantima da blokiraju pristup zgradi nakon napada.

U martu ove godine jedan čovek se kamionom zaleteo kroz kapiju ruske ambasade u Dablinu. Iz ambasade su tada naveli da se incident dogodio u prisustvu policajaca, koji su stajali mirno.

image