Rusija

Zaharova: Ukrajinci traže da se zna istorija, a tvrde da je Kolumbo njihov zemljak

Portparolka Ministarstva spoljih poslova Rusije prokomentarisala novi ukrajinski zakon
Zaharova: Ukrajinci traže da se zna istorija, a tvrde da je Kolumbo njihov zemljakSputnik © FILE PHOTO: Russian Foreign Ministry's spokeswoman, Maria Zakharova © Sputnik / Russian Foreign Ministry

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kritikovala je na Telegramu nedavno usvojen predlog zakona u Ukrajini koji uvodi obavezno polaganje testa iz ukrajinskog jezika, istorije i osnova Ustava kao uslov za sticanje državljanstva.

Zaharova je u šali prenela jednu anegdotu o ukrajinskoj istoriji, odnosno o tekstu objavljenom u časopisu "Ukrajinska kultura" koji izdaje Ministarstvo kulture te zemlje. Reč je o tekstu "Ko je otkrio Ameriku" istoričara Aleksandra Dubine.

"Ukrajinski istoričar je tvrdio da, pošto su u srednjovekovnoj Evropi prezimena davana, po pravilu, prema mestu porekla neko osobe, Kristofer Kolumbo je bio iz … Kolomije (sada u Ivano-Frankivskoj oblasti)", napisala je Zaharova.

Ona je napisala i da je Dubina izneo verziju istorije po kojoj je ovaj "Ukrajinac" zainteresovan za plovidbu išao preko Crnog i Sredozemnog mora sve do Portugala, odakle je počeo pripreme za put Novi svet.

"Autor članka je takođe tvrdio da je skiper na brodu 'Santa Marija' Huan de Koza, čije je ime u originalu Ivan Kozak", napisala je Zaharova.

image