Rusija

Lavrov: Evropa uvek zažmuri na jedno oko kad dobije direktivu iz Vašingtona

Zajedno sa istomišljenicima, nameravamo da formiramo multipolarni svetski poredak zasnovan ne na sili, već na međunarodno-pravnoj regulativi, naveo šef ruske diplomatije u autorskom tekstu za "Razvedčik"
Lavrov: Evropa uvek zažmuri na jedno oko kad dobije direktivu iz Vašingtonawww.globallookpress.com © MFA Russia

Očigledno je da je situacija u Ukrajini i oko nje samo jedna od manifestacija sukoba velikih razmera, povezanog sa pokušajima uske grupe zapadnih država da obezbede svetsku dominaciju i preokrenu objektivni proces formiranja multipolarnog sveta, napisao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u autorskom tekstu za društveno-politički časopis "Razvedčik".

Pored Rusije, pretnje i ucene dobijaju i mnoge druge države. Prema njegovim rečima, danas generalno niko nije imun na "razbojničke napade" Amerikanaca i njihovih NATO poltrona.

Amerika je proglasila strateški zadatak sistemskog obuzdavanja Kine, podsetio je Lavrov i dodao da opaka praksa mešanja u unutrašnje stvari suverenih zemalja ne prestaje.

Odnosi Rusije sa SAD i EU su danas na najnižem nivou od okončanja bipolarne konfrontacije, naveo je ruski diplomata.

Posle početka Specijalne vojne operacije Zapad je objavio totalni hibridni rat Rusiji, naveo je Lavrov i dodao da je cilj Zapada da porazi Rusiju na bojnom polju, da uništi rusku ekonomiju i potkopa političku stabilnost.

"Ako se Zapad opameti i ponudi nastavak dijaloga, vodićemo se ruskim interesima. Svaki hipotetički sporazum sa zapadnjacima mora da bude pravno obavezujući i da obezbedi jasan mehanizam za praćenje njihove primene", naglasio je Lavrov.

Nije Rusija ta koja je gajila iluzije o mogućnosti "konvergenciji" sa Evropom, perspektivi dobijanja "registracije" u "zajedničkom evropskom domu", izgradnji "zajedničkog prostora" sa EU već dugo vreme - svi ovi slogani koji su zvučali iz evropskih prestonica ispostavili su se kao mit.

"Poslednji događaji jasno pokazuju da obimne uzajamno korisne trgovinske, ekonomske i investicione veze između Rusije i Evropske unije nisu odigrale ulogu tzv. 'sigurnosne mreže'. Članice EU su lako žrtvovale energetsku saradnju sa nama, na kojoj se u velikoj meri zasnivalo njihovo blagostanje. Potvrđeno je da evropske elite, pokazujući potpuni nedostatak nezavisnosti, uvek 'zažmure na jedno oko' kada dobiju uputstva iz Vašingtona, čak i ako to nanese direktnu štetu njihovim građanima", primetio je Lavrov.

Fokus globalne ekonomije, a zatim i politike, nastavlja da se pomera sa evro-atlantskog na evro-azijski kontinent, naveo je on i dodao da EU ne može više da pretenduje na političko, ekonomsko i vrednosno liderstvo na evro-azijskom prostoru.

Pritom, Lavrov je dodao da će Rusija nastaviti da doprinosi jačanju globalne bezbednosti i stabilnosti i političkom i diplomatskom rešavanju brojnih kriza i sukoba.

"Zajedno sa istomišljenicima, nameravamo da postignemo praktičnu primenu principa Povelje UN, uključujući suverenu ravnopravnost država i nemešanje u njihovu unutrašnju politiku. Doprinećemo demokratizaciji međunarodnog života, formiranju obnovljenog multipolarnog svetskog poretka zasnovanog ne na sili, već na međunarodno-pravnoj regulativi", istakao je on.

image