Rusija

UN: Kijev diskriminiše UPC

U izveštaju kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava jasno se navodi da Kijev diskriminiše kanonsku crkvu u Ukrajini
UN: Kijev diskriminiše UPCwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava objavila je izveštaj o slobodi veroispovesti u Ukrajini u kome se jasno navodi da Kijev diskriminiše kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC).

"Govorimo o diskriminatornim merama u odnosu na UPC, a takođe izražavamo zabrinutost koji izaziva primena takozvanih bezbednosnih mera Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) protiv UPC", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Izveštaj podseća da je SBU izvršila pretrese u nekoliko manastira, kancelarija, obrazovnih ustanova i u delovima druge imovine UPC u Kijevskoj, Rivnejskoj, Žitomirskoj, Ivano-Frankovskoj, Černovskoj, Dnjepropetrovskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Volinskoj, Hersonskoj, Ternopoljskoj, Poltavskoj i Zakarpatskoj oblasti.

Napominje da su u nekim slučajevima službenici SBU ispitivali sveštenike koristeći poligraf.

"SBU je potvrdila da su sveštenstvu UPC izrečene najmanje tri prijave za narušavanje ravnopravnosti građana po osnovu rase, nacionalnosti, vere, invaliditeta ili drugog osnova, kao i jednu po raznim optužbama, uključujući zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenosti Ukrajine Dvojica osumnjičenih su u danonoćnom kućnom pritvoru", navodi se u izveštaju na sajtu Moskovske patrijaršije.

UN podseća, a prenose "RIA Novosti", i da svima onima koji su suočeni sa krivičnim prijavama mora biti u potpunosti zagarantovano pravo na pravično suđenje.

Kijevski režim je u poslednjih godinu dana organizovao najveći talas progona Ukrajinske pravoslavne crkve u novijoj istoriji zemlje. Reč je, inače, o najvećoj crkvi u Ukrajini, koju poštuju milioni vernika. 

Ali, uz podršku vlasti, raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine vrši haračke pljačke objekata UPC, nacionalisti i raskolnici napadaju sveštenstvo i vernike, vrše se pretresi sveštenika, episkopa, crkava i manastira. Osim toga, vlasti zahtevaju da monasi napuste Kijevsko-pečersku lavru pre 29. marta.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril nazvao je progon UPC ismevanjem principa ljudskih prava i sloboda, a takođe je pozvao verske lidere i međunarodne ličnosti da spreče zatvaranje Kijevsko-pečerske lavre.

image