Rusija

Zaharova: Kanonska UPC je talac gangsterskog kijevskog režima

Ukrajinski monasi kanonske UPC mogu ostati u Kijevo-pečerskoj lavri ako pređu u "raskolnike", izjavio je ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko
Zaharova: Kanonska UPC je talac gangsterskog kijevskog režimawww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) je talac gangsterskog kijevskog režima, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu, komentarišući reči ministra kulture Ukrajine Aleksandra Tkačenka da monasi kanonske UPC mogu da ostanu u Kijevsko-pečerskoj lavri ako odu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).

"Tim rečima, bez ikakvog snebivanja, kijevski režim je razotkrio svoju zločinačku logiku - sloboda veroispovesti u Ukrajini je talac bandita u Kijevu", rekla je Zaharova.

Ukrajinski monasi kanonske UPC mogu ostati u Kijevsko-pečerskoj lavri ako pređu u raskolnike, izjavio je ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko.

"Niko ne postavlja pitanje iseljenja monaha. Govorimo o vraćanju imovine koja pripada državi. Ako neko treba da ode, onda su to ono koji su godinama bespravno gradili na teritoriji pod zaštitom UNESKO-a, tačnije mitropoliti Pavel Lebed, Antonije Pakanič, sinodska uprava, uprava UPC. Tek kad oni odu možemo da pričamo o ostalima", rekao je Tkačenko za "Telemarafon".

Prema njegovim rečima, ako imovina manastira bude prebačena na državu, monasi UPC mogu da idu u PCU, jer, kako je cinično poručio, imaju izbora.  

"Oni uvek imaju izbor", rekao je Tkačenko i dodao da, uprkos izjavama igumana Lavre, mitropolita Pavla da monasi neće preći u PCU i napustiti prostorije lavre, "situacija se može korenito promeniti" nakon što će rukovodstvo kanonske UPC napustiti Lavru - silom.

"Mislim da će naš zajednički rad, specijalista i policijskih službenika, podstaći njihovu odluku", dodao je ministar kulture.

Na sajtu manastira je 10. marta objavljeno saopštenje generalnog direktora Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre, koji je podređen Ministarstvu kulture Ukrajine, da monasi pomenute lavre kanonske UPC moraju da napuste manastir do 29. marta zbog raskida zakupa.

U dokumentu se pojašnjava da je "radna grupa utvrdila kršenje uslova ugovora o zakupu osnovana ukazom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog".

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel rekao je u ponedeljak da monasi neće postupiti po nalogu i da neće da napuste manastir.

Ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko je ranije rekao da će predstavnici UPC biti privedeni zakonu u slučaju nestanka "muzejskih eksponata" iz Kijevo-pečerske lavre, a u tzv. muzejske eksponate uvrstio je i mošti svetitelja.

image