Svet

Vrhunac progona: Ukrajinci proteruju monahe iz Kijevsko-pečerske lavre

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na zahtev Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre da monasi UPC napuste teritoriju lavre, rekavši da ovaj put Vašington ne može "da ne vidi" progon UPC
Vrhunac progona: Ukrajinci proteruju monahe iz Kijevsko-pečerske lavreGetty © Photo by Ethan Swope/Getty Images

Generalni direktor Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre, koji je podređen Ministarstvu kulture Ukrajine, saopštio je da monasi pomenute lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) moraju da napuste manastir do 29. marta zbog raskida zakupa.

"Rezervat upozorava na raskid ugovora 29. marta 2023. godine. U cilju sprovođenja postupka prijema i prenosa državne imovine, manastir mora da preduzme mere za oslobađanje objekata i imovine koji su državna svojina i nalaze se na našoj teritoriji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu manastira.

Dodaje se da je "radna grupa utvrdila kršenje uslova ugovora o zakupu osnovana ukazom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o primeni odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine "O određenim aspektima aktivnosti verskih organizacija u Ukrajini i Primena ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera".

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na zahtev Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre da monasi UPC napuste teritoriju lavre, rekavši da ovaj put Vašington ne može "da ne vidi" progon UPC.

"Da li Stejt department zna za ovo? Obično odgovarajuće odeljenje američkog Ministarstva spoljnih poslova odmah reaguje na versko ugnjetavanje. Ovog puta Sjedinjene Države neće moći da 'propuste' progon UPC", napisala je Zaharova na Telegramu.

Podsetimo, napadi raskolnika na kanonsku UPC koji se dešavaju još od devedesetih, 2018. godine prerasli su u državnu kampanju velikog obima protiv te zajednice.

Tada su  vlasti Ukrajine stvorile svoju Pravoslavnu crkvu Ukrajine, a onda je krenula zaplena crkava, njihova "dobrovoljna preregistracija", kao i napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.

Progon crkve kulminirao je 2022.godine, kada su, pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje podneli predlog o zabrani delovanja u čitavoj zemlji.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva, kao i da tražeći dokaze "antiukrajinske aktivnosti" sprovodi pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, uključujući Kijevsko-pečersku lavru.

Neki pripadnici sveštenstva su podvrgnuti državnim sankcijama.

image