Svet

Kijev nastavlja sa akcijama protiv UPC: Zatvorena dva hrama Kijevo-pečerske lavre

Službe bezbednosti Ukrajine od kraja novembra vrše pretrese u crkvama i eparhijama širom zemlje
Kijev nastavlja sa akcijama protiv UPC: Zatvorena dva hrama Kijevo-pečerske lavrewww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Uspenski saborni hram i Trpezna crkva, u kojima se održavaju bogosluženja Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), zatvoreni su i zapečaćeni, piše Obozrevatel.

Još uvek se ne zna kada će ponovo biti otvorene i da li će u njima biti održavana bogosluženja.

Ranije je iguman Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavle izvestio da će od 1. januara 2023. godine sveštenstvu UPC biti zabranjen pristup dvema crkvama Kijevsko-pečerske lavre pošto je rukovodstvo odbilo da sa UPC obnovi ugovor o upotrebi, prenosi TASS.

Ukrajinske vlasti su poslednjih nedelja pojačale akcije protiv UPC. Službe bezbednosti od kraja novembra vrše pretrese u crkvama i eparhijama širom zemlje. Nekoliko arhijereja je optuženo za izdaju, subverzivne aktivnosti i "širenje propagandnih teza među parohijanima".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 1. decembra sproveo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, čiji je cilj, zapravo, zabrana UPC. Ukazom je naloženo da se parlamentu podnese predlog zakona o zabrani verskih organizacija "povezanih sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji".

Grupa poslanika je na sajtu predsednika pokrenula peticiju kojom se poziva na podršku predlogu zakona o zabrani delatnosti "institucija podređenih Rusiji" u Ukrajini, čime bi se UPC lišila prava na zakup Kijevo-pečerske lavre. Prikupljeno je 25.000 potpisa, a dalje bi predlog trebalo da razmotri predsednik Ukrajine.

Napadi raskolnika na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koji se dešavaju još od devedesetih, 2018. godine prerasli su u državnu kampanju velikog obima protiv te zajednice.

Tada su vlasti Ukrajine stvorile svoju Pravoslavnu crkvu Ukrajine, a zatim je krenula zaplena crkava, njihova "dobrovoljna preregistracija", kao i napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.

image