Svet

Pismo iz UPC srpskom vladiki Gerasimu: Na delu je zatiranje pravoslavlja i pokatoličavanje Ukrajine

Vlasti planiraju konačnu likvidaciju Ukrajinske pravoslavne crkve, a vremenom bi ostatke trebalo da apsorbuje "Pravoslavna crkva Ukrajine" Epifanija Dumenka, oko Vaskrsa 2023. godine, piše mitropolit zaporoški i melitopoljski Luka
Pismo iz UPC srpskom vladiki Gerasimu: Na delu je zatiranje pravoslavlja i pokatoličavanje Ukrajinewww.globallookpress.com © © Sergei Chuzavkov

Ukrajinska pravoslavna crkva nalazi se pod nedviđenim pritiscima države koja nastoji da je likvidira, žrtva je anticrkvene kampanje kakva nije viđena ni u doba komunizma, a konačni cilj je zatiranje istinskog pravoslavlja i unijaćenje Ukrajine, navodi mitropolit zaporoški i melitopoljski Luka iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

Mitropolit Luka uputio je nedavno vladiki gornjokarlovačkom Gerasimu iz Srpske pravoslavne crkve pismo u kojem ga obaveštava o stanju u Ukrajini, tačnije dešavanjima u vezi sa UPC na čijem je čelu mitropolit kijevski Onufrije.

Pismo je objavljeno na zvaničnom sajtu Eparhije gornjokarlovačke.

U Ukrajini trenutno nema apsolutno nikakve borbe za stvaranje "jedne pravoslavne" strukture ili promenu crkvene jurisdikcije, sve je mnogo dublje i veće, piše mitropolit Luka.

"U stvari, radi se o potpunom zatiranju istinskog, kanonskog pravoslavlja i stvaranju uslova za proglašenje nove unije sa grkokatolicima na ukrajinskoj zemlji, koju imaju i Epifanije Dumenko i poglavar Ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk što je od njih već više puta rečeno. Na ovaj način biće završena prva etapa plana pokatoličenja Ukrajine i pokrenuta druga – integracija Dumenkove raskolničke strukture u sistem unijatske organizacije", navodi crkveni velikodostojnik u pismu sabratu iz SPC.

Kako je istakao, država pokušava da likvidira UPC, a "Pravoslavna crkva Ukrajine" na čijem je čelu Epifanije Dumenko, crkvena struktura kojoj je "Tomos o autokefalnosti" 2019. godine uručio vaseljenski patrijarh Vartolomej, želi da je nasilno preuzme.

"Zauzimanje hramova se nastavlja sa novom snagom. Na primer, samo 2022. godine, bilo nasilnim metodama ili kao rezultat nezakonitih registracionih akcija državnih službenika, raskolnici su zauzeli 250 hramova Ukrajinske Pravoslavne Crkve (za još 100, se sprema nasilna zaplena). U parlamentu je već registrovano nekoliko predloga zakona koji predviđaju zabranu ili suštinsko ograničenje prava Ukrajinske Pravoslavne Crkve. Autori poslednjeg su poslanici povezani sa grkokatolicima. Uporedo sa tim, širom zemlje regionalna i gradska veća donose odluke o zabrani funkcionisanja parohija UPC u svojim regionima", piše iz Zaporožja vladika Luka.

On upozorava da se sprema pravni osnov da se UPC oduzmu glavne pravoslavne svetinje Ukrajine – Počajevska i Kijevsko-pečerska lavra, čiji su neki od hramova, kako dodaje, već de fakto predati Dumenkovoj organizaciji.

"Napadnuto je i rukovodstvo UPC. Konkretno, donete su odluke o oduzimanju državljanstva 12 episkopa naše Majke Crkve, što je osnov za njihovu dalju deportaciju van granica Ukrajine. Ništa manje indikativan je i stav šefa Državne službe za etnopolitiku i slobodu savesti Viktora Elenskog (blizak Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi, odnosno Unijatskoj crkvi), koji poziva na sprovođenje verske studije kako bi se utvrdilo da li je Ukrajinska Pravoslavna Crkva ima crkveno-kanonski odnos sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom (ako se takav 'pronađe', zvaničnik planira da likvidira 9.000 crkvenih opština naše crkve). Članovi stručne komisije koje je on predložio više puta su izjavljivali svoj krajnje neprijateljski odnos prema UPC", navodi mitropolit Luka.

Upozorava i da se više i ne kriju rokovi za završetak ovih, kako ih naziva, anticrkvenih akcija.

"Planiraju konačnu likvidaciju Ukrajinske Pravoslavne Crkve, a vremenom bi ostatke trebalo da apsorbuje Dumenko, oko Vaskrsa 2023. godine. U svetlu navedenog, podrška pomesnih pravoslavnih crkava je izuzetno važna za UPC. Njihov zaštitnički glas može postati dragoceno oruđe u odupiranju uništenju naše majke crkve", apeluje ukrajinski mitropolit Luka.

image