Rusija

Rusija: Novinar "Volstrit džornala" uhapšen zbog špijunaže; "To nije novinarstvo"

Novinar je priveden u Jekaterinburgu, a optužuje se da je prikupljao podatke u korist američke vlade
Rusija: Novinar "Volstrit džornala" uhapšen zbog špijunaže; "To nije novinarstvo"www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije uhapsila je danas novinara "Volstrit džornala", inače američkog državljana Evana Gerškoviča, zbog špijunaže u korist vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Lefortovski sud Moskve je usvojio zahtev za istragu Gerškoviča i odredio dva meseca pritvora, prenose RIA Novosti. 

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, što je uobičajena praksa sa pitanjima koja se tiču državne tajne, a nakon pauze koju je prouzrokovala evakuacija zbog lažne dojave o miniranju.

Gerškovič je, kako prenose ruski mediji, prikupljao podatke o jednom preduzeću ruskog vojno-industrijskog kompleksa, a priveden je u Jekaterinburgu, četvrtom po veličini gradu Ruske Federacije. Vlasti su protiv njega pokrenule krivični postupak zbog špijunaže, jer je prekršio ruski zakon o državnim tajnama, te mu sada preti kazna od deset do dvadeset godina zatvora. 

"Zaustavljena je protivzakonita akcija dopisnika američkog lista 'Volstrit džornal' iz Moskve Evana Gerškoviča, rođenog 1991. godine, koji je akreditovan za prisustvo konferencijama ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Sumnja se da je učestvovao u špijunaži u interesu američke vlade", javljaju danas iz FSB-a.

Evan Gerškovič pisao je vesti o Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama bivšeg SSSR-a. Pre nego što se pridružio "Volstrit džornalu", radio je kao dopisnik za "Frans pres" i "Moskvu tajms", a jedno vreme bio je i asistent za vesti u "Njujork tajmsu". 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je poslednji incident, rekavši da ponašanje Gerškoviča "nema nikakve veze sa novinarstvom", te da ovo nije prvi put da neko sa Zapada, ko je dobio akreditaciju ruskog ministarstva, koristi dobijene povlastice za prikrivanje aktivnosti koje nisu povezane sa njegovim zvaničnim opisom posla u Rusiji. 

Ipak, bez obzira na to što je Gerškovič uhvaćen na licu mesta - dakle, optužbe koje su bile iznete na njegov račun nisu nagađanja ili pretpostavke, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje da ne vidi nikakve prepreke za rad drugih novinara "Volstrit džornala" u Rusiji, ukoliko se radi o onima "koji se bave normalnim novinarskim poslom".

Dodao je i da u Kremlju znaju za tekstove koje je pisao ovaj uhvaćeni novinar.

image