Rusija

Prigožin objavio: Zauzeli smo Bahmut, ruska zastava za Vladlena Tatarskog (VIDEO)

Komandant ruske vojne grupe "Vagner" tvrdi da su Ukrajinci ostali koncentrisani u zapadnim oblasstima Artjomovska
Prigožin objavio: Zauzeli smo Bahmut, ruska zastava za Vladlena Tatarskog (VIDEO)© Tanjug/Prigozhin Press Service via AP, File

Šef vojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, objavio je da je Bahmut (Artjomovsk) "tehnički zauzet".

Ruska zastava, kako je naveo, istaknuta je iznad gradske kuće u tom mestu.

"Tačno je 2. april, 23:00 časa. Iza mene je zgrada gradske uprave Artjomovska. Ova ruska zastava je za Vladlena Tatarskog. 'U znak zahvalnosti', napisano je na njoj. Tehnički, mi smo zauzeli Bahmut", ustvrdio je Prigožin, a preneo Telegram kanal njegove pres službe.

On je napomenuo i da će komandanti ruskih jedinica koje su zauzele gradsku većnicu i ceo centralni okrug "nositi i postavljati zastave". 

"Neprijatelj ostaje koncentrisan u zapadnim oblastima", dodao je.

Bitka za Artjomovsk jedan je od najintenzivnijih i najkrvavijih sukoba u Ukrajini, pri čemu su obe strane, navodno, pretrpele značajne žrtve. Zapadni zvaničnici su tvrdili da grad nema strateški vojni značaj, dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao da će ga braniti što je duže moguće.

Nedavno je izjavio i da će gubitak Artjomovska biti politički poraz za Kijev i da će uticati na raspoloženje ukrajinskih vojnika, što će dovesti do opšteg poraza Ukrajine u ovom sukobu. 

Pokušaji Kijeva da zadrži Bahmut, bez obzira na gubitke, "skoro su uništili ukrajinsku vojsku", izjavio je Prigožin ranije ove nedelje.

Vagnerovi borci, koji su predvodili napad za zauzimanje grada Donjecke Narodne Republike, takođe su, kako je on rekao, pretrpeli ozbiljan udarac.

image