Rusija

Ukrajina podzemnim kanalima doprema vojsku i oružje do Bahmuta

Oružane snage Ukrajine se polako predaju u Bahmutu zbog nedostatka podrške i municije, priznao je ukrajinski vojnik kojeg su zarobili borci privatne kompanije "Vagner"
Ukrajina podzemnim kanalima doprema vojsku i oružje do Bahmuta© Tanjug/ Libkos

Ukrajinske trupe dopremaju pojačanje i municiju u Artjomovsk (Bahmut) kroz podzemne prolaze koji idu do Časovog Jara, rekao je u intervjuu za "RIA Novosti" Andrej Krivozubov, ukrajinski vojnik kojeg su u tom gradu zarobili borci privatne kompanije "Vagner".

"Kako su svi putevi koji vode do Bahmuta pod kontrolom ruske artiljerije, Oružane snage Ukrajine su pronašle podzemne prolaze koji vode iz grada, podzemne kanale kroz koje transportuju municiju i ljudstvo kako bi držali odbranu grada", precizirao je zatvorenik.

Ukrajinska vojska se polako predaje u Bahmutu zbog nedostatka podrške i municije, priznao je ukrajinski vojnik.

Andrej Krivozub je služio u 93. zasebnoj mehanizovanoj brigadi ukrajinskih trupa, u izviđačkoj četi, a zarobljen je 26. marta u Bahmutu.

"Došlo je do napada na devetospratnicu u kojoj smo se nalazili. S obzirom da nam je ponestajalo municije, tražili smo pojačanje, ali ga nismo dobili, i pod pritiskom grupe Vagner koja je nastupala, odlučili smo da se predamo, pošto više nismo mogli da se borimo", kazao je on.

Prema njegovim rečima, u zarobljeništvu su ga dobro tretirali, davali mu redovno hranu i vodu, a ukazana mu je i prva medicinska pomoć u lečenju povrede koju je zadobio u borbi.

Potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko je javio da je Ukrajina rasporedila diverzantsko-izviđačke grupe kod Bahmuta, prenosi TASS.

"Ove grupe deluju tako što uglavnom obavljaju određene zadatke višeg štaba, a koriste se i kao grupe za brzo reagovanje", rekao je on, pozivajući se na podatke ruskih obaveštajnih službi.

Kako javlja autorski Telegram kanal ratnih izveštača "RIA Novosti" koji su nedavno bili na severu Bahmuta, u fabrici AZOM, trenutno se vode žestoke borbe južno od same fabrike.

"Ovde je svaka višespratnica sa dobrim pogledom pozicija za neprijateljske snajperiste i mitraljeze, a prilazi su uglavnom minirani. Glavne snage ukrajinske vojske su u skloništima – podrumima i suterenima", kazali su ratni izveštači.

Prema njihovim rečima, neprijatelj napada mitraljeskom vatrom, a ruska vojska koristi granate, iako radi PVO, ruska avijacija nanosi vazdušne udare i ravna sve sa zemljom.

I ruskoj i ukrajinskoj strani je teško da koriste tenkove, na nebu dežuraju bespilotne letelice, i jedni i drugi imaju iskusnu artiljeriju, prenose oni.

Bahmut se nalazi severno od Gorlovke i predstavlja važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu. Za ovaj grad se vode žestoke borbe više od šest meseci.

Prema poslednjim izveštajima, ruska vojska ima kontrolu nad svim asfaltiranim putevima ka gradu, a bljuzgavica koja se stvorila ozbiljno otežava neprijatelju transport municije i ljudstva.

image