Rusija

Peskov: Ne zanima nas reakcija SAD na odluku o smanjenju proizvodnje nafte

Bitno je šta misle zemlje OPEK-a i OPEK +, a ne Vašington i pojedine zemlje, poručuju danas iz Moskve
Peskov: Ne zanima nas reakcija SAD na odluku o smanjenju proizvodnje naftewww.globallookpress.com © Federico Gambarini

Odluka o smanjenju proizvodnje nafte Rusije i Saudijske Arabije doneta je u interesu energetskog tržišta, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On dodaje da Moskva nije zainteresovana za to što su u Sjedinjenim Američkim Državama nezadovoljni poslednjom odlukom.

"Mi se orijentišemo na one odluke, koje donose zemlje u kojima se proizvodi nafta. U ovom slučaju, važan je stav OPEK-a i OPEK +", objašnjava Peskov. Poslednja odluka, kako je kazao, u interesu je svetskog energetskog tržišta i doneta je kako bi se obezbedilo da cena energenta ostane na istom nivou, odnosno, da bude pod kontrolom. 

"Na ovo treba da obraćamo pažnju, a to da li je neka druga zemlja zadovoljna ili ne - to je njihova stvar", poručuju iz Kremlja. 

Rusija se, prema rečima portparola, nalazi u stalnom kontaktu sa zemljama članicama OPEK+, a ove države su zainteresovane da dođe do stabilizacije situacije na tržištu. 

Podsetimo, zemlje formata OPEK+, uključujući Rusiju, saopštile su juče, 2. aprila, da će od sledećeg meseca smanjiti proizvodnju za više od milion barela dnevno, što će trajati do kraja 2023. Nakon ovoga, usledio je skok cene nafte - nafta "Vest Teksas intermedijet" poskupela je za čak osam odsto, što je najveći skok tokom jednog dana u više od godinu dana. 

Kako je najavljeno, Rusija i Saudijska Arabija umanjiće proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno, Kazahstan za 78 hiljada, Ujedinjeni Arapski Emirati za 144 hiljade, Oman za 40 hiljada, Kuvajt za 128 hiljada, Irak za 211 hiljada i Alžir za 48 hiljada barela dnevno.

Nova koncepcija spoljne politike je samo odgovor 

Nova koncepcija spoljne politike Ruske Federacije je odgovor na izmenjenu situaciju u svetu i agresivno ponašanje određenih zemalja, rekao je Peskov, komentarišući prošlonedeljnu odluku o uvođenju novog spoljnopolitičkog programa zemlje. 

"Nesumnjivo da je koncepcija spoljne politike obnovljena zbog nove realnosti" u kojoj živimo, dodaje on. 

Novi spoljnopolitički kurs Rusije, podsetimo, pretpostavlja eliminaciju dominacije Sjedinjenih Američkih Država i drugih neprijateljskih država na globalnoj političkoj sceni, što je u prošli petak najavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Prema novom tekstu koncepcije, SAD su glavni pokretač i zagovornik antiruske linije, a politika Zapada, usmerena na svestrano slabljenje Rusije, okarakterisana je kao hibridni rat novog tipa.

Obuka za upotrebu nuklearnog oružja beloruskih vojnika počinje danas

Portparol Kremlja je potvrdio da obuka za korišćenje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja beloruskih vojnika počinje danas, odnosno, u skladu sa onim što je ranije naredio predsednik Rusije Vladimir Putin. 

"Ako je Putin tako rekao, znači da će tako biti", prokomentarisao je Peskov.

Ruski lider prethodno je kazao da će izgradnja skladišta u kojem će se čuvati taktičko nuklearno naoružanje biti završena 1. jula.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom svog godišnjeg obraćanja narodu prošle nedelje saopštio je da je zemlja spremna da na svojoj teritoriji prihvati ne samo taktičko, već i strateško naoružanje, kako bi se odbranila od potencijalne pretnje, koja, kako je ocenio, dolazi iz Poljske, koja se, prema njegovim rečima, sprema za napad na Belorusiju.   

image