Rusija

Ruska ambasada u SAD: Vašington odgovoran za energetsku krizu

Sjedinjene Države ne oklevaju da zavrnu ruku svojim saveznicima, primoravajući ih da pod ropskim uslovima potpišu decenijske ugovore
Ruska ambasada u SAD: Vašington odgovoran za energetsku krizu© Chip Somodevilla / Staff

Ključni korisnici kampanje koju je Vašington pokrenuo u borbi protiv "nepouzdanih" dobavljača energenata, to jest Ruske Federacije upravo su najveće američke energetske korporacije, saopštila je ruska ambasada u Sjedinjenim Državama.

Uzevši u obzir izjave američke administracije o tamošnjim "uspesima" postignutim tokom prošle godine u navodnom jačanju energetske bezbednosti njihovih evropskih saveznika smanjenjem "zavisnosti" od ruskih energetskih resursa, ambasada Rusije u SAD istakla je da su do kraja 2022. ukupni prihodi zapadnih energetskih koncerna porasli za 48 odsto – na 3,6 biliona dolara.

"Nazovimo stvari pravim imenom. Bela kuća poseduje veoma sumnjivu 'sposobnost' da stvara sliku zajedničkog spoljnog neprijatelja kako bi pokrenula promene na svetskom tržištu. U isto vreme, Sjedinjene Države ne oklevaju da zavrnu ruku svojim saveznicima, primoravajući ih da pod ropskim uslovima potpišu decenijske ugovore", piše u saopštenju ambasade RF u Americi.

Američki zvaničnici ćute o ceni rešavanja problema koje je Vašington izručio na glave običnih Evropljana. Prema podacima zapadnih medija, prevazilaženje energetske krize koštaće poreske obveznike u EU najmanje bilion dolara.

Iz ambasade dodaju da dok u SAD govore o govore o "prednostima" prekida energetskih veza između Rusije i Evrope, ostvaruju se rekordne pošiljke američkog tečnog gasa (LNG).

Troškovi uvoza LNG-a i onog koji se isporučuje kroz gasovode, a da bi se zamenio ruski plavi energent, već su se utrostručili (na 208 milijardi dolara). Uz to se predviđa nestašica, što primorava na racionalizaciju potrošnje. Takođe, vidan je ozbiljan nazadak u postizanju zacrtanih ambicioznih klimatskih ciljeva.

"Rusija je pak, kao odgovorna sila, uvek preferirala drugačiji način energetske saradnje s partnerima – onaj zasnovan na obostranoj koristi. Očigledno da je upravo nemogućnost fer konkurencije naterala naše protivnike na radikalne korake, poput zabrane uvoza naših proizvoda i uvođenja ograničenja cene energenata", saopštava ruska ambasada.

Najbolja ilustracija tih napora je, zaključuju iz ambasade, teroristički napad u Baltičkom moru na gasovode Severni tok. A sve s tim u vezi što se čulo poslednjih nedelja, potvrđuje da Belu kuću ne zanima da istina o ovoj sabotaži postane javna.

image