Rusija

Pola sata pre smrti: Poslednji intervju Tatarskog za RT (VIDEO)

U svom poslednjem intervjuu, pokojni Tatarski je govorio o ruskim vojnicima, o liberalnim stavovima i njihovom javnom izražavanju, o obrazovanju mlađe generacije
Pola sata pre smrti: Poslednji intervju Tatarskog za RT (VIDEO)www.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Doći će generacije koje baš vole Rusiju, rekao je ratni izveštač Vladlen Tatarski u intervjuu za rusku redakciju RT samo pola sata pred početak kobnog događaja u kafiću u kome je ubijen.

"Potrebno je da obrazujemo omladinu, nesumnjivo. Otišla je generacija koja je volela komuniste i odlazi ona koja je poštovala demokrate, to su ljudi koji su desetak godina stariji od mene. A onda će doći normalna generacija koja baš voli Rusiju", rekao je četrdesetogodišnji Tatarski.

U svojoj ranijoj objavi Tatarski se prisetio detinjstva opisujući kako su pojedini zapadni mediji često razotkrivali "zločine američke vojske", a uz tekst je uvek bila priložena i fotografija.

"Tamo su belci u majicama, naškrabanim šlemovima, crnim naočarima i cigaretom u zubima, tumaraju negde kroz džunglu. U sovjetskim medijima, naši vojnici, obavezno svih nacionalnosti, uvek su bili prikazani kako jednostavno sede u čistoj kasarni i čitaju novine", prisetio se Tatarski.

U očima omladine takve slike su izgledale nezanimljivo kao današnji izveštaji Ministarstva odbrane, kazao je i dodao da su danas potrebni snimci sa terena gde se u pozadini vide posledice rata, realne slike.

On je u svojoj objavi istakao da omladinu jugoistočne Ukrajine ne privlače prave vrednosti, već Frajkorps, SS divizija, jer su i one imale u svom imidžu kult snage upakovan, kao i svi zapadni proizvodi, u prelepu ambalažu.

Siguran sam da i mi možemo da zauzmemo takav pristup, rekao je Tatarski za RT.

"Zašto ne fotografisati vojnika u pravom borbenom okruženju, onako kako to stvarno izgleda? Neka bude i malo inscenirano, ali to će biti dobra fotografija", rekao je i dodao da, na primer, čuvena fotografija vojnika s podignutom rukom koji poziva na boj u Lugansku čak i nije inscenirana.

Prema njegovim rečima, današnje mogućnosti su raznolike i potrebno je samo da se ode na front gde će inspiracija sama doći, kao što je to bilo u njegovom slučaju.

U svom poslednjem intervjuu, Tatarski je predložio da lica koja pred društvom nose veću odgovornost, nastavnici i medijske ličnosti na primer, treba da odgovaraju za širenje laži o ruskoj vojsci ili za njenu diskriminaciju.

"Neophodno je na zakonodavnom nivou zabraniti to 'ubrizgavanje otrova'. Ako ste javna ličnost i ne podržavate Specijalnu vojnu operaciju i vređate rusku vojsku, treba da budete kažnjeni. To tako funkcioniše u mnogim zemljama", kazao je on.

Problem je, prema njegovim rečima, što je država blaga i takva lica i dalje gostuju u raznim emisijama na državnim kanalima.

Govoreći o svojim objavama, rekao je da pre svega piše za sebe, jer mu to pomaže da ne zavisi od tuđeg mišljenja.

image