Rusija

Ukrajinski avion srušen iznad Brjanske oblasti u Rusiji, pilot snimao teren

Pilot pokušao da pobegne na ukrajinsku teritoriju
Ukrajinski avion srušen iznad Brjanske oblasti u Rusiji, pilot snimao teren© Spencer Platt / Staff

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je tokom dana iznad  Brjanske oblasti Ruske Federacije pao ukrajinski avion.

"Ukrajinski laka letelica srušila se u regionu Brjanska. Pilota je zadržao granični odred. Letelica se iz nepoznatih razloga srušila", navodi FSB.

Dodaje se da je pilot pokušao da pobegne na ukrajinsku teritoriju. 

Ipak, na Telegram kanalu "Meš" (Mash) u međuvremenu je objavljena fotografija pilota, uz informaciju da je ruska vojska oborila ovu letelicu oružjem.

Pilot je izjavio da je učestvovao u misiji fotografisanja terena za koju je trebalo da mu isplate 50.000 ukrajinskih grivni, što je oko 1.250 evra.

Prema njegovim rečima, nalazio se u pratnji drugog aviona i nije ni bio svestan da je već ušao u Rusiju.

Kako prenosi ruski sajt Baza, ukrajinski avion je pao u polje u okrugu Klinci, a to su na kraju primetili lokalni stanovnici. Oni su to odmah prijavili policajcima, nakon toga su FSB, Ministarstvo odbrane i Ruska garda blokirali područje i pronašli pilota, koji je pokušao da se sakrije u šumi.

Nakon privođenja, pilot je naglasio da nije vojni pilot, već civilni.

Ipak, ruske snage bezbednosti su u blizini samog aviona pronašle automatsko oružje, municiju i pancire posute zemljom. Prema rečima pilota, sve ovo mu je dato "radi zaštite".

Brjanska oblast, podsetimo, nalazi se tik uz granicu sa Ukrajinom i do sada je bila meta različitih napada ukrajinske strane. Posebno se ističe prošlomesečni teroristički napad tokom kojeg su dve osobe izgubile život, a jedno dete zadobilo povrede. 

image