Rusija

Moskva: Beneficije za porodice učesnika Specijalne vojne operacije

Olakšice koje se nude prodicama vojnih lica su upis dece u vrtiće i škole preko reda, naknada za dva obroka dnevno i dopunski boravak, kao i mesečne isplate za svako dete
Moskva: Beneficije za porodice učesnika Specijalne vojne operacijewww.globallookpress.com © Dmitri Lovetsky

U Moskvi je počeo sa radom jedinstveni punkt na kome će građani moći da dobiju sve neophodne informacije kao i da se prijave za služenje vojnog roka po ugovoru, saopštio je kabinet gradonačelnika prestonice.

"Građani će na ovom punktu moći da dobiju sve neophodne informacije o ugovornoj službi, neophodnoj dokumentaciji, informacije i svim uplatama i beneficijama", pojašnjeno je u kabinetu gradonačelnika.

Vojnici koji su potpisali ugovor imaju pravo na isplatu od 195.000 rubalja, što je oko dve hiljade i dvesta evra, a pored toga, oni koji su ušli u službu dobiće 50.000 rubalja svakog meseca, tj. oko 560 evra.

Među ostalim beneficijama za koje porodice vojnih lica mogu da apliciraju je upis dece u vrtiće i škole preko reda, naknada za dva obroka dnevno i dopunski boravak, kao i mesečne isplate za svako dete u iznosu od 18.770 rubalja (209 evra).

Uža porodica vojnika koja učestvuju u specijalnoj operaciji, invalidi kao i porodice koje odgajaju decu invalide, moći će da računaju na socijalne usluge države, bez obzira na nivo porodičnih prihoda.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 3. aprila ukaz o osnivanju fonda za podršku učesnicima specijalne vojne operacije "Branioci otadžbine". Cilj ovog fonda je pomoć veteranima specijalne vojne operacije i porodicama stradalih.

Fond će se baviti kompletnom podrškom za ove kategorije građana - pružaće psihološku, medicinsku pomoć, pomoć pri zapošljavanju, razvoju preduzetništva, usavršavanju, organizovanju dugotrajne kućne nege i slično.

image