Rusija

Putin: Pokušali su da promene istoriju, Rusija odgovorila

Ruski predsednik je rekao da pojedine zemlje sve više pokušavaju da prekroje istoriju i da kao krajnji cilj imaju rušenje suvereniteta ruske države
Putin: Pokušali su da promene istoriju, Rusija odgovorilawww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Pokušaji nekih zemalja da prekroje svetsku istoriju postaju sve agresivniji, njihov cilj je da podele i oslabe rusko društvo i da "uzdrmaju" suverenitet Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Pokušaji nekih država da prekroje i preoblikuju svetsku istoriju postaju sve agresivniji. Uglavnom, imaju evidentan cilj u odnosu na naše društvo, u najmanju ruku da podele Rusiju, liše je orijentacije i na kraju je potpuno oslabe, kao i da utiču na njen suverenitet. U suštini, da uzdrmaju suverenitet", rekao je Putin na sastanku ruskog organizacionog komiteta Pobeda.

Ruski predsednik je upozorio na to da stvaranjem mitova, odnosno ponovnim ispisivanjem istorije, upravo i počinje podrivanje države, što se, kako je rekao, dogodilo i u Ukrajini.

"Bilo je pokušaja da se tako postupi i s našom zemljom – s Rusijom, ali mi smo na vreme i dovoljno čvrsto postavili barikadu kako bismo odbranili svoje interese", dodao je Putin.

Tom prilikom je podsetio da su nedavno usvojeni temelji državne politike za očuvanje i jačanje tradicionalnih vrednosti, koji svakako uključuju negovanje istorije i sećanja.

Ruski predsednik je od vlade zatražio da odgovorno pristupi organizovanju komemorativnih događaja posvećenih obeležavanju 80 godina oslobođenja Lenjingrada od fašističke blokade. On nije isključio mogućnost da će biti na čelu organizacionog komiteta za obeležavanje te godišnjice.

Vladimir Putin je obećao da će razmotriti predlog za stvaranje memorijalnog kompleksa na mestu koncentracionog logora "Krasni" na Krimu.

"Naravno, ovo je veoma važno pitanje ne samo za Krimljane, već i za celu Rusiju, tako da ćemo ovaj predlog razmotriti i učiniti sve da pomognemo u realizaciji tog projekta", rekao je Putin.

Predsednik je podsetio i da treba povesti računa o vojnim grobnicama. Rekao je da želi da skrene pažnju, pre svega, lokalnih vlasti, na to da i vojne grobnice treba pažljivo čuvati. Kako navodi predsednik, Rusija ne postiže svuda željeni rezultat po ovom pitanju.

"Ne radi se samo o prošlosti, već i o našoj sadašnjosti i budućnosti. Ljudi treba da znaju šta se dešavalo na ovim mestima tokom ratnih godina", rekao je Putin.

Putin je Melitopolju i Mariupolju dodelio titulu "Grad vojničke slave"

Melitopolj i Mariupolj dobili su titule gradova vojne slave, a odgovarajuće ukaze potpisao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Dokumenti sadrže identičnu formulaciju – „za hrabrost, nepokolebljivost i masovno herojstvo koje su pokazali branioci grada u borbi za slobodu i nezavisnost otadžbine".

Titula "Grad heroj" postojala je u Sovjetskom Savezu i sačuvana je u postsovjetskim zemljama. U Rusiji je titula "Grad vojničke slave" ustanovljena 2006. godine. Tada ga je dobilo 40 naselja, 2015. godine im je dodato još pet.

Važnost formiranja pozicije mladih o ključnim prekretnicama u istoriji Rusije

Važno je da mladi znaju koje su ključne tačke u istoriji Rusije i da ih cene, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Izuzetno je važno naučiti mlade da neguju sećanje na ključne prekretnice naše istorije, poput pobede u Velikom otadžbinskom ratu, pobede koja se kovala i na frontu i u pozadini, i koja ima direktnu vezu sa svakom ruskom porodicom, svakim našim regionom, svakim velikim i malim gradom, svakim selom, svakim naseljem u Rusiji", rekao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, do danas je u Rusiji poznato oko stotinu mesta gde su sahranjene žrtve nacističkih dželata i istakao da ove lokacije treba obeležavati i ophoditi se prema njima na isti način kao i prema vojnim grobnicama.

image