Rusija

Antonov pozvao Vašington da izda vize ruskoj delegaciji koja predsedava SB UN: Kršite svoje obaveze

Amerika će prekršiti obaveze koje kao domaćin sedišta UN ima, ako ne izda vize ruskim diplomatama, rekao je ruski ambasador u SAD
Antonov pozvao Vašington da izda vize ruskoj delegaciji koja predsedava SB UN: Kršite svoje obaveze© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Moskva poziva Vašington da što pre izda vize članovima ruske delegacije koji krajem aprila predsedavaju Savetom bezbednosti UN (SB), novinarima i da odobri dolazak diplomatskog aviona, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"Još krajem marta je ambasadi SAD u Moskvi poslat zahtev za izdavanje viza za rusku delegaciju i novinare. Ali do sada nije izdata nijedna dozvola", objasnio je Antonov.

Prema njegovim rečima, bilo je dogovoreno da predstavnici domaćih medija dođu u američko diplomatsko predstavništvo u Moskvi 31. marta kako bi se njihovi zahtevi za vizu razmotrili, međutim, kako je naveo, prijem je otkazan za manje od 24 sata pre dogovorenog termina bez ikakvog objašnjenja.

"Još uvek nemamo njihovu odluku, a do događaja je ostalo samo nekoliko dana", kazao je.

U slučaju da Amerika ne izda vize ruskoj delegaciji koju predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, to bi bilo kršenje obaveza koje SAD, kao domaćin sedišta UN imaju, što otežava normalno i punopravno funkcionisanje ove svetske organizacije, zaključio je ambasador.

Pritom, dodao je, stvara se napeta situacija oko ministrovog aviona, vlasti SAD još uvek nisu odobrile sletanje letelice.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dužarik je ranije na brifingu rekao da svetska organizacija očekuje da SAD ispune svoje obaveze i izdaju vize ruskoj delegaciji čija se poseta sedištu UN očekuje krajem aprila.

Tokom aprila Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN i najavljeno je da će ruski šef diplomatiije posetiti sedište UN i učestvovati na sastancima Saveta bezbednosti 24. i 25. aprila.

Nove američke sankcije

Grčeviti pokušaji Vašingtona da "kazni" Rusiju samo potvrđuju nemoć lokalnih vlasti da je nateraju da odustane od zaštite vitalnih nacionalnih interesa, kazao je Antonov, odgovarajući na pitanje novinara o novim sankcijama protiv ruskih zvaničnika, građana, javnih organizacija i kompanija.

Jedan od takvih primera su, istakao je on, napori SAD da spreče aktivno jačanje tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti u Ruskoj Federaciji.

"Šta im znači da uvedu sankcije na dečiju omladinsku organizaciju?! Tako SAD otvoreno demonstriraju nameru da se iskoreni ljubav ruske dece prema otadžbini, njihova želja da formiraju sopstveni pogled na svet, koji se razlikuje od 'standarda' nametnutih spolja", objasnio je.

A sankcionisanjem državne korporacije "Rosatom" ponovo su narušili principe po kojima funkcioniše energetsko tržište i zapostavili pravila fer konkurencije na međunarodnom tržištu, dodao je Antonov.

Istakao je da evropski saveznici SAD polako gube entuzijazam zbog sankcija koje Vašington uvodi, a koje su osmišljene da što više zakomplikuju interakciju "trećih" zemalja sa ruskim partnerima.

"Nije tajna da se ekonomski prosperitet evropskih zemalja u velikoj meri zasnivao na neprekidnim isporukama jeftinih i kvalitetnih energenata iz Ruske Federacije", zaključio je ruski ambasador.

Kako god bilo, dodao je, neprijateljski koraci američke administracije ne mogu da utiču na pristupe i stavove Rusije, već će samo naneti novu štetu poslovnoj reputaciji SAD u očima ostatka sveta.

image