Svet

SAD odbile da izdaju vize ruskim diplomatama, UN tvrde da traže rešenje

Vašington je više puta odbio da izda dokumenta ruskim diplomatama i ekspertima koji su planirali da učestvuju na konferencijama UN
SAD odbile da izdaju vize ruskim diplomatama, UN tvrde da traže rešenjewww.globallookpress.com

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš će se postarati da američke vize budu izdate diplomatama koje dolaze u Njujork, rekao je portparol Generalnog sekretara Stefan Dužarik.

"Generalni sekretar i njegovi pravni savetnici su fokusirani na to da se ispune obaveze da sve delegacije koje dolaze u UN u Njujorku dobiju vize, kao što bi i trebalo", rekao je on.

SAD su ponovo odbile da izdaju vize nekolicini ruskih diplomata koji su planirali da učestvuju u radnoj grupi za informacione i komunikacione tehnologije u sedištu UN, izjavila je predstavnica Rusije na sastanku Irina Tjažlova.

"Sjedinjene Američke Države su još jednom neosnovano i drsko odbile da izdaju vize pojedinim članovima ruske međuresorne delegacije", rekla je ona.

Ona je dodala da Rusija traži od Sekretarijata UN da prekine praksu neizdavanja viza od strane SAD ruskim diplomatama koji putuju u sedište organizacije po svojoj dužnosti.

"Želeli bismo da apelujemo na gospodina predsedavajućeg i Sekretarijat UN sa hitnim zahtevom da preduzmu mere za zaustavljanje takve pogubne prakse", rekla je Tjažlova.

Prema sporazumu između organizacije i SAD kao zemlje-domaćina sedišta, američke vlasti ne bi trebalo da sprečavaju predstavnike i zvaničnike zemalja-članica da posete UN.

Ranije je Vašington više puta odbijao da izda dokumenta ruskim diplomatama i ekspertima koji su planirali da učestvuju na konferencijama UN.

Moskva je, sa svoje strane, više puta naglašavala da je ovo grubo kršenje, jer izdavanje viza delegatima nije privilegija, već međunarodno-pravna obaveza Sjedinjenih Američkih Država

image