Svet

Italijanski ministar odbrane: Dajmo Rusima vize, neka čuju našu stranu

Moramo da nastavimo da pomažemo Ukrajini jer to nema alternativu, ali možemo nešto i da promenimo, da pokažemo Rusima šta je Zapad, rekao je Gvido Krozeto
Italijanski ministar odbrane: Dajmo Rusima vize, neka čuju našu stranuwww.globallookpress.com © © Mauro Scrobogna

Evropa ne bi trebalo da zatvara vrata Rusima, rekao je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

"Pomaganje Ukrajini da se odbrani i obnavljanje međunarodnog prava ne znači da treba da shvatamo ruski narod kao neprijatelja. Nikada nisam podržavao ideju sankcionisanja umetnika, sportista, običnih ljudi. Moramo da držimo kanale komunikacije otvorenim", rekao je Krozeto za italijanski list "Korijere dela sera".

Kako je naveo, njegove opaske ne odnose se na "političke elite koje traže sukob". Krozeto je objasnio da je prošle nedelje u Moskvi održan sastanak nekoliko ambasadora evropskih zemalja koji su se zapitali zašto bi odbijali vize za ruske građane.

"Bilo bi bolje da ti ljudi dođu u Evropu i čuju drugačije stavove. Moramo da nastavimo da pomažemo Ukrajini jer to nema alternativu, ali možemo nešto i da promenimo da pokažemo Rusima šta je Zapad. Sloboda, demokratija, mir", izjavio je Krozeto.

Na pitanje novinara da li će uvažiti mišljenje većine Italijana koji se protive daljoj isporuci oružja Kijevu, Krozeto je rekao da je cilj italijanske vlade da uradi sve da se rat što pre okonča, ali da su Rusi ti koji žele eskalaciju.

Italijanski ministar odbrane, kako podsećaju "RIA Novosti", ranije je izjavio na jednom javnom skupu u Rimu, opravdavajući potrebu da Kijevu bude isporučena dodatna pomoć u naoružanju, da ako ruski tenkovi stignu do Kijeva počeće treći svetski rat.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je ovu izjavu, upozorivši da slanje borbenih vozila i drugog oružja Ukrajini neće sprečiti treći svetski rat, jer ako do njega dođe, neće više biti tenkova ili aviona koji bi mogli da budu upotrebljeni.

image