Svet

Uoči sednice OEBS-a u Poljskoj: Ruskoj delegaciji odbijen zahtev za vize

Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov izjavio je da je reč o grubom kršenju Deklaracije iz Tbilisija
Uoči sednice OEBS-a u Poljskoj: Ruskoj delegaciji odbijen zahtev za vizeGetty © Sean Gallup / Staff

Ruskim parlamentarcima odbijene su vize za učešće na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a, koje će biti održano u Varšavi od 24. do 26. novembra, izjavio je prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov.

"Dobili smo nečuven odgovor šefice poljske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gospođe Bartoš, koja kaže da ne vidi nikakvu mogućnost za učešće predstavnika Rusije i Belorusije na sastanku u Varšavi. Ona je takođe izjavila da bi prijem našihpredstavnika na jesenje zasedanje prekršio princip solidarnosti sa Ukrajinom", rekao je političar koji predvodi senatorski deo delegacije na sastanku Federacije Saveta.

Džabarov je naglasio da je ovo još jedno grubo kršenje Deklaracije iz Tbilisija PS OEBS-a iz 2016. godine, koja predviđa da države učesnice treba da imaju nesmetan pristup svim događajima OEBS-a.

Podsećamo da ovo nije prvo kršenje pomenute deklaracije. Prošlog leta je Velika Britanija odbila vize ruskim političarima za učešće na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a, koje je održano 2-6. jula u Birmingemu.

Prema rečima šefa ruske delegacije Petra Tolstoja, "dijalog sa Parlamentarnom skupštinom OEBS-a i razgovor o bezbednosti i saradnji će se obnoviti, ali pod drugim uslovima i nakon završetka specijalne operacije u Ukrajini".

image