Svet

Milanska "Skala" ne odustaje od "Borisa Godunova": Umetnost ne sme da ispašta zbog haosa

Repertoar "Skale" ostaje isti iako je ukrajinski konzul Andrija Kartiš uputio je pismo direktoru "Skale" protestujući zbog odluke da sezona počne premijerom čuvene ruske opere
Milanska "Skala" ne odustaje od "Borisa Godunova": Umetnost ne sme da ispašta zbog haosa© Unsplash/Gwen King

Milanska "Skala" smatra da je neprihvatljiv apel generalnog konzula Ukrajine u Milanu Andrija Kartiša da se otkaže premijera opere "Boris Godunov".

Muzički direktor ove kulturne ustanove Rikardo Šaji poručio je da bi takva odluka značila izricanje kazne kulturi i da umetnost ne bi trebalo da ispašta zbog haosa. 

Generalni konzul Ukrajine u Milanu Andrija Kartiš uputio je pismo direktoru milanske kuće opere "Skala" protestujući zbog odluke da sezona počne premijerom ove ruske opere uz komentar da takve predstave ne treba koristiti za podršku "potencijalnim elementima propagande".

Nekoliko italijanskih udruženja protestovalo je zbog izbora klasičnog dela Modesta Musorskog, koje je komponovao u 19. veku, pozivajući da se ruska dela ne izvode sve dok traje specijalna vojna operacija u Ukrajini. 

Umetnički direktor pozorišta Dominik Mejer napomenuo je da je program predstavljen u junu, ali da niko nije planirao kulturni bojkot Rusije, dok izvori koji su upućeni u novonastalu situaciju objašnjavaju da je prekasno da se menjaju planovi koji su davno utvrđeni, a tiču se same premijere, jer je scenografija već postavljena.

Ruski bas i sopran, Ildar Abdrazakov i Ana Denisova trebali bi da tumače glavne uloge u predstavi, čijom premijerom bi se otvorila nova sezona u "Skali" početkom decembra, a taj događaj okarakterisan je kao jedan od najvažnijih u italijanskom kulturnom kalendaru.

Podsećamo, mnogi ruski umetnici se na Zapadu suočavaju sa bojkotom, otkazima i cenzurom. 

Kraljevska muzička akademija u Stokholmu je nedavno oduzela članstvo jednom od najpoznatijih svetskih dirigenata, ruskom maestru Valeriju Gergijevu. 

Ukrajinska udruženja širom Evrope pozivaju pozorišta i filharmonije da ne izvode dela klasičnih ruskih pisaca i kompozitora. 

image