Rusija

SAD konačno počele da izdaju vize ruskoj delegaciji za učešće na sednici Saveta bezbednosti UN

Još nema pomaka u izdavanju viza za ruske novinare koji bi pratili rad ruskih diplomata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova
SAD konačno počele da izdaju vize ruskoj delegaciji za učešće na sednici Saveta bezbednosti UNwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn

Sjedinjene Američke Države su počele da izdaju vize ruskoj delegaciji koju predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za prisustvo sastancima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Međutim, kako javljaju, nema pomaka sa vizama za ruske novinare koji bi trebalo da prate rad delegacije.

Tokom aprila Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN i najavljeno je da će šef ruske diplomatije posetiti sedište UN i učestvovati na sastancima Saveta bezbednosti 24. i 25. aprila.

Na problem sa izdavanjem viza za rusku delegaciju ukazivao je i zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, a američka strana se opravdavala kašnjenjem odobrenja iz mnogobrojnih odeljenja.

Ruske diplomate već dugi niz godina ističu da je teško dobiti vize, pre svega američke, za rad u raznim telima Svetske organizacije.

Prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je krajem marta rekao da Moskva računa da će uskoro biti pokrenut arbitražni postupak protiv SAD za rešavanje ovog problema.

Prema njegovim rečima, obim prekršenih sporazuma koje su počinile SAD, zemlja domaćin sedišta UN imaju, ne samo u odnosu na Rusiju, već i druge države, sasvim je dovoljan.

image